06/01/11 12:26
(http://eneya.wordpress.com/)

Не били Калашници, а карфиоли…

След като вчера излезе статията, че искат да върнат военното обучение в училищата, падна малка бомба.
Медиите щастливо се препечатваха едни други, не подаваха никакви източници и не успяха да стигнат до консенсус кой, какво, кaк, защо и какво точно е имал предвид.
Място, час, възможност читателят да провери или да проследи събитията, някакви източници или възможност за задълбочаване на темата: йок… никъде нямаше.

Изобщо, по принцип в нашите медии изобщо много рядко се случва да се сподели някаква информация как отделните, редовите граждани могат да проверят тази информация, която им снасят свише официалните медии. Много често и не пише как са я получили. (Евентуално са хвърляли боб?)

Междувременно редовите потребители също изпаднаха в шок и започнаха да се оптиват да разберат какво става и да реагират на изнесената информация. Разхвърча се перушина…
Милитаристично настроените индивиди, които са твърдо убедени, че това, от което поколението има нужда е твърда ръка и знанието как се зарежда Калашников и тези, които намират идеята за опасно безотговорна…
Всички говореха без достъп до факти или реална информация.  Говорилня…

Междувременно ситуацията се разви и започнаха да се появяват допълнителни информации, факти и фактоиди.
Да сравним:

31.05.2011
Красимир Велчев (ГЕРБ), цитатът се появява в „Монитор“, оттам в Уебкафе (както и тук), също така го има и в „Телеграф“.

„Ще е полезно за нацията, ще я направи боеспособна. Това, че сме в НАТО, не ни гарантира сигурността“[...]
[...] Освен това ще има положителен ефект върху борбата с престъпността. След като са преминали обучение, хората ще могат да си вземат оръжие и да се защитават.[...]

Този отрязък е повече от ясно, защо хвърли всички в тъча. Да нямат предвид, че ще променят законите, така че всеки ще може да си вземе лично оръжие, на база минатото в училище обучение?
Звучи най-малкото безотговорно…
Още… за много хора беше искрена изненада да научат, че явно някой предвижда военни действия и то такива, нуждаещи големи суми доброволци и войници.

01.06.2011
Аню Ангелов (министър на отбраната), цитатът засега го има само в „Монитор

[...]в училищата материалът ще е по-скоро теоретичен[...]
и младежите трябва да придобият знания за задълженията на българските граждани по отбраната на страната. Тази подготовка щяла да даде възможност на МО да прецени качествата и да извърши подбор на евентуални кандидати за постъпване на военна служба, включително като стипендианти на министерството в следващата образователна степен.

[...]В гражданските висши училища пък се предвиждат курсове, пак на доброволен принцип, за обучение по начална и специална военна подготовка. Там вече ще е същинското обучение по използване на лично оръжие и тактика.
Целта е да се наберат кандидати за действителна военна служба
след завършване на висшето образование или за служба в резерва.
[...]

Проектозакон като този, до днес не е внесен (или поне го няма качен на сайта на Парламента).
Което означава… какво е написано в законопроекта и какво се коментира, са две съвсем различни неща.
Още… какво разбират под ‘теоретично’ за учениците? Ще се учат различните звания? Ще се учат дати? Какво означава „теоретични’? Теоретични моркови, домати, кашони?

Идеята, че ще набутат набиране на военни в училищата ми припомни, че наскоро съкратиха много военни, но има един момент, който ме притеснява: каква работа имат наборниците в училище и в университетите?

Второто, което смятаме да направим заедно с МВР, е да се проведе подготовка за действия в екстремни ситуации – например наводнения, защото се оказва, че при много такива случаи на бедствия гражданите не се включват активно в ликвидирането на последствията.

Извинете, това не трябва ли да се учи ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, а не по личен избор и то от 2, 3 клас нататък?
Ако в 11 клас за първи път се спомене или се проведе някакво адекватно обучение по темата… не звучи никак добре, нали?

Последно: тази „новина“ периодично излиза по ежедневниците от 2004 насам (и то конкретно публикации в „Монитор“ споменавам, как седят нещата с другите медии, не ми се и отпочва).
Колеги“, дали пък съобщителното изречение не трябва да спрете да го използвате, а да става ясно, че не е свършен факт?

Като цяло, темата искрено ме подразни.
От една страна, заради абсурдното желание да се набутва военна теория в училищата, смесване на военна теория и адекватна гражданска защита, неадекватността на самата идея.
От друга страна… сериозните проблеми, които посочих вече:
1. Медиите не посочват източници, поне не такива, които имат някаква полза за редовият гражданин.
2. Медиите не дават информация къде може да се научи повече по темата или да се прочете информацията, която те черпят.
3. Почти никога последвалите статии (онлайн) не пускат линкове към предишна информация, която отново те са публикували.
4. Представяне на непотвърдена информация като факт.
5. Webcafe да решат какво точно искат да бъдат. Дали да са новинарски сайт (със съответните отговорности информацията, която публикуват да е проверена, да има възможност да се проверят източници, да се проследи историята, да отговарят на изискванията за написване на новина и пр.) или ще е „нещо-като-блог“, където различни хора размишляват и интелектуастват по дадени теми, защото аз вчера съвсем сериозно се зачудих в коя категория са.

Все още смятам, че и в двете версии, идеята е глупава.
Съвременните войни вече не са водени с Калашников в ръка.
Ако ще учат децата на тактика, стратегии, мениджмънт (защото, както ми посочиха, един командир си е мениджър, има ресурси, има отговорности, има подчинени) и прочие (ако това влиза в идеята им за теория?), бих могла да кажа, че има няяяякакъв резон, но мястото му не е в училище.
Ако обаче целта е да се намери месторабота за разни хора, да бъдат учени подрастващите на неща, които биха им били безполезни за сметка на другото (защото такива часове ще са за сметка на някои други часове).

И ще продължа да следвам тази случка, защото искам да знам какво ще се окаже накрая и колко точно медиите са се объркали межу компотите и компютрите (и оттам са заблудили всички останали, които все още имат неразумността да се доверяват на медиите).


Filed under: Медийна безотговорност, абсурдно, политическaта отговорност Tagged: абсурди, военно обучение в училище, медии
Публикувана на 06/01/11 12:26 http://eneya.wordpress.com/2011/06/01/one-or-another/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване