06/03/11 23:44
(http://komitata.blogspot.com)

Медийни приключения в Албена


Ще се наложи още едно материалче, преди да ви доразкажа за пътешествието по България.

Аз и Асен се намираме в Албена, на Mediamixx 2011 по любезната покана от Георги Кузмов и организаторите на събитието. Тук трябваше да говорим за ролята на блоговете, като модератор на дискусията беше Живко Желев, доста известен журналист от близкото минало (Ако помните например предаването по телевизията „За един милиард“).

В момента Асен се радва на един Ford Focus, на който прави тест драйв, така че ударих джакпота да се повозя още на един от тези дзверове, този път червен.


Слънце Тракия огрява



Асен като че ли е още по-темпераментен шофьор от мен, защото на магистралата някак неусетно педалът на газта потъваше до ламарината. Но нека той си разказва.

Взехме принципно грешното решение да пробваме да стигнем до Албена през Бургас и Варна, за да използваме бързите магистрални отсечки. Бързи, бързи, ама 7 часа и половина пътувахме.

Конференцията е в новия хотел „Фламинго“, който е от най-луксозните хотели в които съм пребивавал в живота си.

 Преди нас имаше презентация за инициативата на Мтел да продава електронни книги

 Нашият панел започна с експозе в есеистичен вид на Живко Желев. След това продължих аз с размисли за постепенното интегриране на блогове и медии и докъде това ще ни доведе.

Асен пък наблегна на някои негативни моменти в българските медии, с което си навлече възраженията на присъстващите медийни босове.

Естествено, времето не ни стигна, но с някои от присъстващите продължихме и в почивката да спорим.



Следващия панел обаче беше доста весело събитие. Организираше го БАККО - българската асоциация на кабелните и комуникационните оператори. Започна се с критика на държавната политика в областта на подземната инфраструктура, като се наблегна на кофти ролята на някои монополни дружества в извиването на ръцете на всякакви оператори в ползването на подземната инфраструктура (шахти и тунели), като се спомена, че провежданата политика на практика е непазарна и поставя сериозни прегради пред навлизането на нови бизнеси. Щяло да има и промени в ЗЕС, които смятам да проуча. 

Втората половина пък беше посветена на авторските права в кабелните мрежи. Две юристки - представителки на ПРОФОН (Ивелина Тодорова) и МУЗИКАУТОР (Офелия Цакова) разказаха първо какво представлява законодателството и второ – какви намерения имат те в България.

Техният стремеж е, така да се промени ситуацията, че „да си легален е евтино, а да си нелегален да е скъпо“.  И смятат да събират пари за всичко, за което човек се сети.

На въпрос, как си определят цените, беше отговорено следното:

- правят „сравнителен анализ“ - т.е. гледат какви са цените на подобни пазари;
- правят оценка на „възможностите на пазара“, т.е. какви кожи могат да съдерат по силата на монополното си положение от потребителите;
- събират комисия от „експерти, потребители и представители на продуценти и т.н.“, за да вземат с гласуване (или не?) решение за таксите.

Всичко това се прави разбира се, без кръчмаря, без потребителя, който в крайна сметка трябва да реши колко да плати за дадено авторско произведение. 

Аз научих няколко много любопитни нещица.

Например, ако си купите права да разпространявате national geographic в кабелната си мрежа, това не означава, че сте си уредил авторските права на кинодейците, музикантите, композиторите и фотографите, чиито произведения се показват по канала. Тях трябва да си ги уредите отделно, като платите парички на съответната българска организация.

Ако вие сте автор и НЕ желаете някой да събира от ваше име пари и да ги преразпределя, трябва ПИСМЕНО ДА УВЕДОМИТЕ съответните организации , в случая МУЗИКАУТОР и ПРОФОН, да не събират от ваше име пари. Имало любопитен случай от пайнерите, които изрично не желаели това и с тях се съобразили. А всички останали?

Накрая казаха за закъснението за парите - през юли 2011г ще бъдат разпределяни парите от 2010г., като разпределението се бави, поради липса на административен ресурс и слабост на софтуера, който прави всичко това.

Очевидно парите са малко и закъсняват, но затова пък това, което остане, е справедливо разпределено.

Казаха че въвеждали голямо облекчение - вече не събирали административна такса, защото лихвите от събраните суми покривали административните разходи.

Стана дума и за уеб сайтовете, които предлагали „нелегално съдържание“. Тук съветът на юристките беше едностранно китайски - просто да се филтрира Интернет и готово. 

И естествено, припознаха ГДБОП и Явор Колев като единствен приятел, защото само той можел да установява самоличности на нарушители. 


 Изгледът ми е супер

 И стаята ми е супер - по-голяма е от жилището ми (без майтап) Имам две тоалетни.

 За плажа остана време в късния следобед, слънце почти нямаше

 но живописно се скриваше
 На плажа има и съблекални...
 ...и тоалетни
 Бих Асен на шах.

На това Бентли му били сипвали три пъти бензин от София до Албена, отделно го включвали в контакта (нещо акумулатора?)

Ходихме на парти на Disney Junior. Партито беше доста скромно в сравнение с това, на което присъствах преди 4-5 години пак тук в Албена, преди да започне кризата. Сега имаше маскирани като пирати мацки, перкусионист и жонгльори с огън.

Пирати-смешници на кокили

Доста скромно, но от сърце

 яко

много яко

велико

Утре пътуваме наобратно. Може би ще има плаж, ако има слънце.






Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване