06/03/11 11:41
(http://www.azcheta.com/)

Обявяват почетния гост на Франкфуртския панаир през 2012

Нова Зеландия ще е почетен гост на изданието на Франкфуртския панаир на книгата през 2012 г. Това вече е официално, след като в четвъртък бе подписан и договорът, с който ще бъде регламентирано гостуването.

"Нова Зеландия предлага дълбоко интензивен културен опит", казва Юрген Боос, директор на панаира. Страната ще представи култура, оформена от сблъсъка на различни влияния - не само европейски, но също така полинезийски и азиатски. "Мултикултурната идентичност на Нова Зеландия е изградена върху основата на вдъхновяващи истории, представени едновременно чрез устната и писмена традиция, както и от песни и филми. Очакваме с нетърпение възможността да изследваме тази креативност и възможността да я представим на международната аудитория.", обяснява директорът.

Традицията на почетното гостуване на панаира започва през 1976 г. и първоначално се провежда на всеки две години. От 1988 всяка година има специален почетен гост. Това е най-големият форум, на който някоя държава може да представи своята култура и литература. Списъкът с почетните гости включва Испания, Русия, Индия, но и нашите съседки Турция и Гърция.

Смеем ли дори да се надяваме един ден и България да бъде почетен гост на най-престижния книжен панаир в света?



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване