06/10/11 05:47
(http://asenov2007.wordpress.com/)

МИРИЗМАТА НА КАМИЛАТА И ДРУГИ ИСТИНИ

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Лангдмън с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” Право за препечатването му  електронни и печатни медии получават срещу сумата от 150 лева, преведени по сметка: UniCredit Bulbank – BG 04 UNCR 70004504154064, Пламен Асенов /Plamen Asenov/ За контакти, допълнителни уточнения и поръчки – тел. 0885 99 35 74. Колеги, надявам се поне занапред да подходите професионално и проявите уважение към институцията “журналист на свободна практика”. Ние не късаме житейските блага от Дърво на живота в собствена плантация, а, също като вас, сме принудени да ги купуваме от магазина!  

/Фили/ В България лявата опозицията подготвя поне два вота на недоверие срещу кабинета Борисов в близките месеци. През тази седмица бе постигнато съгласие между БСП и Движението за права и свободи първата тема да бъде за провала на антикризисната политика на управляващите, а втората – за цялостна политика. Очаква се за консултации да бъдат поканени и десните партии от Синята коалиция, но изглежда невероятно в предизборна ситуация те да си позволят каквито и да било единни действия с левицата. За сметка на това Волен Сидеров, лидер на партия Атака, най-близкия досега съюзник на ГЕРБ, се закани да подкрепи “всеки добре аргументиран вот срещу кабинета”. Той се зарече, че ГЕРБ “ще ги боли много”, след като мнозинството не подкрепи кандидатурата му за шеф на антикорупционната комисия в Парламента.

В същото време, според последното социологическо проучване на агенция “Алфа рисърч”, подкрепата за управлението на Бойко Борисов изглежда рязко започва да намалява, след като само до преди седмица необяснимо растеше. Това става в ситуация, когато вече е официално оповестено, че бившият еврокомисар Меглена Кунева ще се кандидатира за президентския пост през есента, а премиерът Бойко Борисов – не. 

- Пламен, има ли връзка между факта, че Меглена Кунева официално обяви президентската си кандидатура и спада в рейтинга на ГЕРБ и лично на Бойко Борисов, които социолозите отчитат? 

- Ако има пряка връзка между двете неща, Фили, тя може да се търси само в особеностите на характера на българските социологически агенции, за повечето от които е известно, че пряко обслужват интересите на определени политически сили. Рязкото движение надолу, отчетено от Алфа рисърч в момента, идва само седмица, след като други социолози, явно по-близки до властта, отчетоха точно обратната тенденция. Тогава беше необяснимо как става така, че, след като все повече изпада в изолация от другите политически сили и след като търпи сериозни критики за управлението си на практика във всички сфери, партия ГЕРБ печели, а не губи подкрепа. Сега пък стои въпросът как само за няколко дни разлика във времето на проучванията – ако те са обективни и без междувременно да се е случило някакво голямо обществено  сътресение – могат да се получат толкова сериозни разлики в резултатите.

А иначе, пряко на твоя въпрос, Фили, самият факт, че Меглена Кунева официално обяви кандидатурата си, не може да промени чак толкова рязко обществените нагласи, защото новината всъщност беше отдавна предизвестена и очаквана. 

-  Пламен, още с номинацията на Кунева се чуха множество гласове, според които тя е толкова силен кандидат, че може да бъде победена само ако срещу нея се кандидатира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Продължават ли да изглеждат по същия начин нещата и досега? 

- Ако с кандидатурата на Меглена Кунева в българското политическо пространство се заражда проблем, Фили, струва ми се, че той е по-скоро проблем на левицата, не толкова на ГЕРБ. Допълнителна вода в мелницата на това мнение наля и премиерът Бойко Борисов, който преди два дни каза категорично, че няма да се кандидатира за президент на тези избори, а обеща това да се случи на изборите след пет години. Разбира се, Борисов отдавна е известен като човек, на чиито категорични думи не трябва ни най-малко да се вярва, защото е готов винаги да каже още по-категорични думи с напълно обратен смисъл. Но и обективно погледнато, кандидатурата на Кунева не изглежда, поне за момента, чак толкова голяма заплаха за евентуалния кандидат на ГЕРБ. 

- Защо смяташ така и какво имаше предвид, като каза, че кандидатурата на Меглена Кунева сега е по-скоро проблем за левицата, отколкото за ГЕРБ? 

- Левицата, имам предвид конкретно най-вече БСП, Фили, вече е изправена пред липса на време. Социалистите трябва най-после да решат дали ще издигнат собствен кандидат или ще подкрепят Кунева, като и двете решения могат да се окажат съдбоносни за тях. 

- Защо този избор стои толкова остро пред БСП? 

- Защото в партията се борят две ясно очертани тенденции. Едната от тях, подкрепяна и от президента Първанов, държи на собствена кандидатура, въпреки очаквания провал на който и да било ярко червен кандидат, защото се смята, че той няма да стигне дори до балотаж. Другата тенденция, начело с лидера на партията и бивш премиер Сергей Станишев, се опитва да наклони везните в полза на кандидат, който ще бъде по-широко обществено приемлив. Още през миналата седмица в едно интервю Станишев заяви, че ако кандидатът за президент на левицата е твърде тясно партийна фигура, той няма да стигне на втори тур, а дори и да стигне, няма да спечели, защото няма как да обедини хора с различни възгледи.

Независимо от манипулациите със социологическите проучвания, на всички е ясно, че левицата в момента е достигнала максимума подкрепа, която може да има от твърдото си ядро. И този максимум не им върши работа, за да спечелят президентския пост. 

- Но ако все пак те получат подкрепа от доскорошния си близък съюзник – Движението за права и свободи? 

- ДПС не е такава партия, която да даде подкрепата си предварително и без пазарлък, Фили, нейният политически профил и политически характер не са такива. Освен това Доган знае, че ако даде подкрепа за който и да било кандидат още на първи тур, това може да има обратен обществен ефект и подкрепата му буквално ще пропадне. На всичкото отгоре, вече доста месеци ДПС играе една доста сложна политическа игра, с която се опитва поне малко да очисти името си от прекалено близките връзки със социалистите и да се позиционира отново в центристкото пространство. Тази игра включва особени политически жестове спрямо ГЕРБ, а значи и готовност за разговори преди очаквания президентски балотаж. И тъй като, заради очертаващата се все по-ясно предизборна конфигурация, този балотаж изглежда все по-вероятен, тогава отново ще настъпи звезден миг за Ахмед Доган, който ще може да реши изхода от надпреварата и да извлече съответните дивиденти. 

- А как изглежда версията, при която БСП и ДПС припознават и подкрепят еднозначно кандидатурата на Меглена Кунева? 

- Като отровна целувка за самата Кунева, Фили, защото ще възроди в обществото най-лошите спомени и ще изгради представи за възможно ново управление на старата Тройна коалиция. В този смисъл нейната кандидатура, която на този етап, докато е нещо като независима, сякаш събира симпатии от широк електорален кръг, всъщност е поставена върху песъчлива почва, затова и Борисов изглежда не се притеснява толкова. Меглена Кунева е в двусмислено положение. Тя определено има нужда от категорична подкрепа от страна на някоя голяма партия, а в същото време няма нужда от подкрепата точно на БСП и ДПС, които обаче са единствените, способни да я подкрепят. 

- Пламен, а как ще се отразят на кандидата на ГЕРБ последните развития, свързани с рязкото влошаване на отношенията между досегашните партньори в управлението – ГЕРБ и Атака? 

- Всъщност може да прозвучи малко странно, Фили, но ми се струва, че скъсването с Атака може да се отрази положително на ГЕРБ. Имам предвид няколко неща. Първо – от Атака и без това казаха, че издигат за кандидат-президент лидера си Волен Сидеров. Така че, от гледна точка на ГЕРБ, техните твърди гласове за първия тур не съществуват. Второ, за евентуалния балотаж тези гласове няма да отидат при кандидат, подкрепен от ДПС. В този смисъл ако ДПС на втори тур подкрепи Кунева, гласовете на Атака така или иначе ще са за кандидата на ГЕРБ. А ако ДПС подкрепи кандидата на ГЕРБ, тогава гласовете на Атака няма да са им изобщо необходими. Трето, скъсването с Атака може да донесе на ГЕРБ полза, като приобщи хора, които досега бяха отблъсквани точно заради грубите националистическите изблици на този твърде двусмислен съюзник.

Бойко Борисов дълго време изглеждаше в положението на онзи човек с камилата, чиято миризма трябва да търпи, ако иска да премине все пак през пустинята. Но след сбиването, което националистите неотдавна предизвикаха пред софийската джамия, нещата започнаха да излизат извън контрол и миризмата на камилата стана твърде задушаваща. 

- Пламен, а как очакваш да се отразят върху предизборната ситуация двата вота на недоверие, които левицата така или иначе подготвя и ще внесе през юни и юли? 

- Ами точно като прозрачна предизборна инициатива сякаш се възприема от хората, Фили. За всички е ясно, че и три вота на недоверие да иска левицата в близките месеци, тя няма да бутне кабинета, само ще вдигне шум.  

От друга страна е факт, че управлението на ГЕРБ все повече затъва в собствената си неспособност да се справи с многобройните проблеми. Социалистите например настояват, че най-значим сред тях в момента е социално-икономическата политика на правителството, която доведе до увеличаване на безработицата, намаляване на доходите и редица други сериозни отстъпления от вече достигнати позиции – това, което те наричат “провал на антикризисната политика”.

Друга част от опозицията пък – дясната Синята коалиция, със сигурност няма да подкрепи вота на недоверие, но също отправя своите критики към правителството. Сините сякаш гледат на нещата по-стратегически и, без да омаловажават икономическите неуспехи, сочи като основни проблеми пълната липса или здравото буксуване на реформите във всички сфери, както и национално безотговорната политика, която кабинетът води в отношенията с Русия по темите за големите енергийни проекти.

Всичко това са истини. Но тези истини трябваше да бъдат казвани публично и обяснявани на обществото далеч по-рано. На този етап вече всички подобни истини се възприемат само и единствено като изкривена предизборна пропаганда, независимо откъде идват и накъде отиват.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес www.passenov.wordpress.com

 


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване