06/11/11 06:02
(http://www.kenanoff.com/blog/)

Всичко за автомобилистите

Прошко Прошков, кандидат-кандидат-кмет на София в интервю, по темата за трафика:

Примерът на Виена е показателен. Аз лично съм потресен от ефекта от това решение. Намалиха се широчините на улиците, като по-голямата част остана за транспорт и за велосипедисти. Останалата по-малка част, остана за автомобили. Там се движат по-бързо, отколкото преди. Автомобилният транспорт, това специалистите го казват, е като газ, колкото повече разширяваш пространството, той го запълва цялото. По същия начин ако ние говорим за кръстовища на две нива, които трябва да има някъде едно-две и нонстоп разширяване на булеварди, то накрая ще изпаднем в тотален колапс.

Реакцията на „прогресивната българска мисъл“ е рисуване на размазани човечета и чудене, как може така да се е „гипсирал от притеснение“ пред интервюиращия.

А човекът си е абсолютно прав. Много европейски градове (виждал съм го на живо в Германия също) прилагат такъв подход. Не може постоянно да се мисли как да се угоди на шофьорите, защото така само се окуражава непрекъснато ползване на колата – най-неефективния градски транспорт от гледна точка на мястото.
Особено в центъра на улиците колите трябва да отстъпят на велоалея и/или тротоар. Ако улицата е двупосочна – да стане еднопосочна а другото платно да е за алтернативен транспорт ако е четирилентова – пак може да отстъпи място на велоалея и бус-лента.
При наличието на метро, карането на кола в центъра трябва да е изключение, а не правило. Практиката наистина показва, че по-тесните улици всъщност намаляват трафика. Някой хора не разбират, че не може навсякъде да има магистрали и понякога трябва да слизат от колите…


Споделете в Twitter | Споделете във Facebook

Все още няма коментари, така че можете да сте първи!

| | Абонирайте се за нашите публикации по RSS или email или Facebook

Публикувана на 06/11/11 06:02 http://feedproxy.google.com/~r/kenanoff/~3/f9_ZXiQNr0E/2060
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване