06/27/11 10:47
(http://ruslantrad.com/)

Facebook инициатива: България да гласува за независимостта на Палестина

На 26 юни с приятели от Facebook групата Arabs in Bulgaria създадохме събитие, с което призоваваме за реакция на българската дипломация по отношение на въпроса за независимостта на Палестина – “България да подкрепи независимостта на Палестина през септември в ООН”. До момента (27 юни) събитието е подкрепено от 115 души.

Защо? През септември месец се готви заседание на ООН за признаване на Палестина. Израелската държава започна дипломатически мисии, целящи да лобират срещу признаването на Палестинската държава (в-к “Гласове”). В тези мисии са включени България, Полша, Македония, Румъния, Унгария, Чехия и други. Именно срещу тези действия заставаме ние, както и срещу визитата на външния министър Авигдор Либерман и Бенямин Нетаняху, която се очаква скоро в България.

Нека припомним някои факти:

Още през 1948 г. България признава Израел, а след като на 19. Палестински национален съвет на 15 ноември 1988 г. в Тунис е обявена независимостта на Палестина, през ноември 1988 г. България я признава.

Официалната българска позиция е, че конфликтът трябва да бъде разрешен чрез преки преговори, при спазване на резолюциите на ООН и постигнатите до този момент договорености, като целта е създване на фактическа, жизнеспособна и независима палестинска държава в границите от 1967 г., която да живее в мир и добросъседски отношения с останалите страни в региона. Затова България подкрепя и арабската мирна инициатива, която е шанс и протегната ръка към Израел и Израел трябва да се възползва от този шанс. В момента 93 държави са признали Палестина.

През септември 2011 година се готви ново заседание на ООН за признаване на Палестинската държава. Надяваме се, че и този път България ще застане на страната на справедливостта и правото на палестинците да имат държава на своя земя- признание на палестинската страна като свободна и независима в границите от 4 юни 1967 година.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване