06/27/11 05:51
(http://www.azcheta.com/)

Патрик Нес спечели наградата Карнеги за 2011

Последната книга от трилогията „Живият хаос“ на Патрик Нес, с оригинално заглавие "Monsters of Men", чието издаване се очаква с нетърпение и в България, спечели тазгодишната награда Карнеги. Това е най-старата и престижна награда за литература за деца и юноши във Великобритания.

Първите две книги от трилогията „Живият хаос“ - "Не пускай ножа" и "Въпросът и възражението" също са номинирани за наградата, съответно през 2009 и 2010 година. Това превръща Нес в първия автор, номиниран за цяла поредица. „Живият хаос“ представя свят, в който всички могат да чуват мислите на мъжете, но не и на жените, което поражжда вълна от насилие и омраза. Самият Нес определя наградата като „определяща за кариерата“ му и споделя, че е дълбоко трогнат и възхитен от честта да бъде избран.

Ето и мотивите на журито за наградата (на английски):

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

Въпреки че наградата Карнеги не е обвързана с материални придобивки или финансови облаги, престижът й е свързан с журито – за разлика от много награди, които се основават на избора на издатели и публика, тази се доверява на изборът на библиотекарите от цялата страна. Нейни носители са Нийл Геймън, Тери Пратчет и Филип Пулман.

Едновременно с наградата Карнеги се връчва и медалът "Кейт Гринауей" за постижения в областта на детската илюстрация. Тази година носител на отличието е Греъм Бейкър-Смит, а журито на конкурса определя неговата "FArTHER" като "умна книжка с картинки, с качество като на сън. Красиво изрисувана с добър усет към детайла, предаващи мрачни емоции, буреносни облаци и войни и мощни усещания за тежки загуби." В "Читалнята" можете да видите и няколко впечатляващи илюстрации от изданието.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване