06/30/11 21:14
(http://www.kulinarno-joana.com/)

SOS – Паксимадя

Като чуя паксимадя и си представям сухарите, които продават в гръцките хлебарници. Приготвени от стар хляб, много сухи и твърди, винаги съм се чудила как и с какво ги ядат. Случвало се е и аз да си взема, но ако не се напоят с нещо, няма ядене. Виждала съм да си ги топят в зехтин. Пробвала съм и аз. После се започва едно хрупане, хрупане, чак главата ти кънти и не чуваш нищо, само гледаш картини и се мъчиш със залъка в устата. Това ли било то паксимади? Май не е само това.

Същата дума се използва и за сладки курабии, разбира се не толкова твърди като гореспоменатия сухар. И за разлика от него  се ядат без усилия и с наслада. Характерното на тези гръцки курабии е, че се приготвят с много анасон; присъстват също портокал, канела и карамфил, както и стафиди. Тестото се замесва с бяло вино и зехтин , а сусамът е една от емблематичните поръски за всякакви гръцки изделия. Колко гръцко, нали? Това всъщност е другото паксимади – сладко и ароматно.

Напомнят ми на италианските бишкоти, само че не се пекат два пъти. Напомнят ми и на сладкиша със силен анасонов аромат, както и на Меломакарона със свежия си портокалов дъх. Но нека да не се заблуждавам – това са паксимадя. Гръцки паксимадя! Не могат да напомнят за нищо, освен за себе си.

Има различни рецепти за паксимадя, в които продуктите варират- с узо, с бадеми, с шамфъстък и различни комбинации от подправки. Но Мария си пожела точна тази, в която присъстват зехтин, вино, стафиди и анасон. И аз с удоволствие я изпълних. Приготвя се лесно и бързо. За повече яснота може да видиш това видео. В рецептата за паксимадя, която Костас показва, виното се добавя накрая, а тестото се оставя да почине за 5 минути преди да се работи с него.

Паксимадя

Адаптирано от mikrikouzina.blogspot.com

Продукти:

  • 170 мл. зехтин (за предпочитане лек)
  • 180 мл. бяло вино
  • 120 мл. прясно изцеден портокалов сок
  • 2 чаени лъжици бакпулвер
  • 1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
  • 1/2 чаена лъжица канела
  • 1/4 чаена лъжица смлян карамфил
  • 2 чаени лъжици анасонови семена, стрити в хаванче
  • 1 чаена лъжица настъргана портокалова кора
  • 150 гр. стафиди
  • 200 гр. фина кристална захар
  • 750 гр. брашно + допълнително ако има нужда
  • сусам за поръсване

В голяма купа се смесват зехтинът, виното и портокаловият сок. Разбъркват се за кратко. Добавят се захарта, стафидите, анасонът, канелата и карамфилът. Сместа се разбърква добре докато захарта започне да се разтопява.

Отделно се смесват брашното, бакпулверът и содата. Пресяват се и се добавят към горната смес. Замесва се меко тесто, което не трябва да лепне.

Тестото се разделя на четири равни части. Правят се фитили и се подреждат на разстояние един от друг в тава, покрита с хартия за печене. Фитилите се нарязват на парчета с дебелина 2- 2,5 см. Намазват се с малко вода и се поръсват обилно със сусам. Пекат се в предварително нагрята фурна на 180ºC за 50-60 минути, в зависимост колко твърди искаш да бъдат. Охлаждат се в тавата и се разделят по предварителните разрези.





Кулинарно - в кухнята с Йоана SOS – Паксимадя от Йоана Петрова - Кулинарно - в кухнята с Йоана
За още публикации, прочети съдържанието на блога или разгледай мозайката от снимки.
Публикувана на 06/30/11 21:14 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/6-OTKJVKbks/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване