07/04/11 15:24
(http://www.azcheta.com/)

За Том Сойер и боядисването като празник

Вероятно знаете какъв празник е днес в САЩ.

Вероятно обаче не знаете, че днес празник има и любимият на поколения читатели хулиган Том Сойер.

Своенравният Том, известен по целия свят със своите знаменити пакости и невероятна изобретателност, се е превърнал в един от безспорните любимци от детската литература. Любовта към героя, както и патриотичната гордост на американците от поречитето на река Мисисипи, са поводът да се появят и дните на Том Сойер с кулминация именно на 4-ти юли.

Празненствата в Ханибал, Мисури, родният град на Марк Твен и Том Сойер, са ежегоден панаир от забавление, литературни пакости и бяла боя. Дните в края на юни и началото на юли събират хиляди посетители в търсене на автентичната американска атмосфера от романа и детското очарование от приключенията на малкия палавник на Марк Твен.

Организирани за първи път през 1956 година, празниците включвали единствено състезания по боядисване на градински огради, кулминацията на празничните дни и в днешно време.

С набирането на широка популярност обаче към прословутото "боядисване на Том Сойер" се включват и разиграване на сценки от книгата, приключенски програми тип “Том Сойер”, градски парад, маратони, пикници, волейбол в калта, жабешко надскачане, състезания за таланти и изложения на местни продукти и киноложки изложби и др.

Любимата част от празненствата обаче си остават състезанията по боядисване на градински огради, пресъздаващи един от най-ценните уроци на малкия Том, който притежава вродената дарба да убеждава хората и да прави работата приятна, дори когато първоначално изглежда толкова досадна.

С празниците на Том Сойер местните власти в Ханибал опитват както да развиват местния туризъм, така и да запазят автентичното очарование на родното място на своята калпазанска знаменитост Том Сойер и неговия “баща” Марк Твен.

С отбелязването на своите Том Сойерови дни, Ханибал, Мисури, също така се нарежда до едни от най-интересните литературни градове в света, които събират в себе си любовта към книгите, техните герои и автори в своите паметници и сгради, градски живот и празници.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване