07/15/11 13:32
(http://www.bivol.bg/)

Фирма без лиценз храни Бургаската болница?

Една от най-големите болници в България – МБАЛ Бургас доставя цялата храна за болните и персонала си от фирма, която няма необходимия за това лиценз. По този скандален сигнал е назначена спешна проверка от Областната дирекция за безопасност на храните /ОДБХ/. Информацията за нерегламентираната дейност, от която зависи сигурността и здравето на хиляди пациенти, новородени и работещи в МБАЛ е била получена на горещия телефон в Агенцията от инспектор Георги Тошев. Буквално за броени минути е задействана процедура от най-висок риск – „Код Червено” и са вдигнати по тревога специалистите в морския град. Проверката е започнала в четвъртък следобед и най-вероятно ще приключи окончателно в събота – 16.07.2011 г., а констатациите ще бъдат известни в понеделник. Бургаската много-профилна болница разполага постоянно с 680 легла, а през нея на година минават над 35 000 пациенти. По своя мащаб и бюджет болничното заведение е сред най-големите в страната, но и в същото време е и сред първите най-големи длъжници към държавния бюджет.

Фирмата, която снабдява болницата с хранителни продукти и ядене е бургаската „Ален Мак 2002” ООД, информираха запознати. В продължение на година и половина срещу нея е имало множество сигнали и оплаквания, които обаче са оставали без последствия. Членове на персонала в болницата са сигнализирали писмено, че фирмата не спазва правилата за качество, не опакова както трябва храната, а начинът на доставка е опасен. Вместо със специализирани коли, с необходими хладилни помещения, храната се транспортирала с джипове, разказват служителите. Продуктите се обработвали и приготвяли в кухнята на отдавна затворен морски ресторант, собственост на същите лица. От Агенцията по храните не скриха, че „Ален Мак” имали удостоверение за „бистро”, но то няма нищо общо с изискванията, които фирмата е длъжна да изпълни, за да има правото да осигурява болнично хранене. Данните са, че до края на седмицата фирмата, изхранваща болните и лекарите по Южното Черноморие не е подавала никакви документи и заявка за извършване на дейността, но въпреки това необезпокоявана е извършвала това над година и половина. Абсурдна ситуация, която по чудо се е разминала без нещастен случай и която е невъзможна в нормална държава, коментират медици. Със здравето на болни хора, много от които с опасност за живота си, родилки и сукалчета не е допустимо да се постъпва безотговорно. Сред лекарското съсловие се говори, че партньорите на болницата са наложени с натиск и здрави политически протекции, които опират до най-високите нива в държавната власт. Санкцията предвидена според чл. 12 от Закона за храните е от 2000 до 4000 лв. Ако е нарушена процедурата за обществените поръчки, обаче едва ли скандалът ще се размине само с това. Пациенти на болницата са решени да сезират прокуратурата и комисията по корупция в Народното събрание, която да разследва случая.

През януари 2010 г. МБАЛ Бургас сключва договор за изхранване, кетъринг и доставка на храна с бургаската фирма „Ален Мак 2002” ООД. За сега не е ясно при какви условия е сключен този договор и какви са били изискванията по конкурс. Изпълнителният директор на болницата тогава е бил наложеният от ГЕРБ доц. Стефан Станчев от Стара Загора. Станчев си подаде оставката октомври същата година и тя бе приета от Съвета на акционерите. Главен акционер в болницата е Министерството на  здравеопазването – 78,86% от капитала, на второ място е Община Бургас с 10,50%, а останалите проценти се разпределят между другите 12 общини от Бургаска област. От БАБХ заявиха, че е задължително при сключване на подобен договор с висок обществен риск и интерес, фирмата изпълнител да бъде принудена да представи най-малко нужните документи, свързани с упражняването на дейността, както и да докаже, че разполага с необходимия опит, условия и квалификация за това. Подобно нещо явно не е било направено, а договорът е бил парафиран дългосрочно. Цената засега остава тайна. Новият изпълнителен директор д-р Георги Матев беше неприятно изненадан от новината, че фирма без лиценз е снабдявала болницата с храни. Матев заяви, че е изискал цялата документация от юридическия отдел. В понеделник, след като приключи проверката и бъде съставен съответният Констативен протокол от нея, ще бъде обсъдено положението, за да се вземат последващи решения.

В Бургас се спрягат имена на депутати, които кадруват, слагат и други фирми от „обръчите” си на апетитини държавни хранилки. Сред най-коментираните е Заповедта на Министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов от 11.03.2011 г., с която се определят лечебните заведения, към които да бъдат насочвани пациентите за Спешна помощ при остър инфаркт на миокарда. Прави впечатление, че за Бургас, държавната болница е „отрязана” за сметка на 2 частни заведения, които поемат изцяло този вид услуга, платена изцяло от Здравната каса. Едната е новата болница „Дева Мария” на местния активист на ГЕРБ и общински съветник на партията Семир Абумелих. Другото определено място, според министерската заповед е „Кардиоцентър Понтика” ЕООД. Подобен юридически субект не съществува, но съществува „Кардиоцентър Понтика” ООД, със собственик Милена Павлова Николова. Същата е тясно свързана с Цветелина Бориславова /където са съуправителки/ и колегата й от СИ банк Светослав Божилов в „Мултинешънъл Асет Портфолио” ЕАД, регистрирана с интересен предмет на дейност „придобиване на предприятия”. Връзките на двете дами преминава и през собственика на фирмата „Сиесайеф” АД и дъщерните му подразделения, които също са регистрирани с цел „сделки по придобиване на предприятия”.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване