07/17/11 22:19
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Заедно с Никоела – За храната интимно

Това беше много стара идея, която с Никоела започнахме на теория и дълго продължихме да развиваме на думи, докато накрая се хванахме в ръце и започнахме да прилагаме теорията на практика. Внезапното решение си обясняваме с топлото време и разголените тела, откъдето идва и по-силното желание. Желанието за правене на любов. Основният въпрос, който ни водеше бе: Наистина ли действат афродизиаците? След него последваха още въпроси – как точно действат и дали действат на всички. Докато Никоела ми четеше откъси от Кама Сутра, аз се замислих за храната и живота тогава и днес. Ако наистина е имало съставки, които действат на либидото тогава, то те ще подействат ли и сега?

Може би да. Защото колкото и бързо да се променя начинът на живот, околната среда и всичко последващо ги, то организмът ни дори да може така бързо да се адаптира към промените,  не би могъл да еволюира до такава степен, че да не се влияе от нищо. Основните методи на приемане на храна/билки за стимулиране на сексуалната активност описани в Кама Сутра са отвари, приготвени предимно в прясно мляко и пречистено масло. Самите билки имат трудно произносими имена, макар и да разбрахме някои от тях по обозначението им на латински. Колкото до останалото, не мисля, че някога ще сготвя, цитирам „мощници от коч и пръч“ и “врабешки яйца“, при чиято употреба в специални настойки мъжът, пак цитирам „ще ощастливи безброй жени“.

Затова решихме да зарежем Кама Сутра и да обърнем повече внимание на приетите за съвременни афродизиаци храни. Сред най-силните се оказват стридите, скаридите, шоколадът (в частност какаото), чилито, чесънът, джинджифилът, кориандърът, бадемите, медът, авокадото, аспержите и трюфелите. Има още няколко, за които също се твърди, че стимулират сексуалната активност и това са босилекът, кедровите ядки, шафранът, ванилията, хайверът. Другите (още около десетина) няма да изброявам, тъй като приготвихме и изследвахме върху себе си само няколко от гореизброените. Общо взето като направихме списък с всички нарочени за афродизиаци храни и подправки, то подправките доминираха. Значи, няма значение какво ще ядеш, важно е как ще го подправиш. Дали е така?

В стремежа си да дадем най-пълноценното сексуално меню (разбирай предложения), избрахме няколко рецепти, в които присъстват повече от един от гореспоменатите афродизиаци. За повече настроение, а и за да привлечем вниманието на половинките ни от неделната Формула 1, готвихме без престилки, с привличащо вниманието облекло и аксесоари. Сложихме си грим и специален парфюм – масло от иланг иланг. И успяхме! (Тук трябва да ти намигна.)

Започнахме със скаридите, като се съсредоточихме върху две рецепти. И двете са много вкусни, и в двете почти всички съставки са афродизиаци, и в двете присъстват контрасти като студено и топло, и пикантно и сладко. (Между другото, рецептите са идеални за парти. Но не отговарям за последствията.) В унисон с тях, след консултация, избрах да ги сервирам с Mouton Cadet Bordeaux Blanc 2009,  купаж от Совиньон блан, Семилион и Мускадел. Много добре ми се отрази. (Виното е прекрасно, пия го и в момента.)

Скариди с чили и студена супа от краставица, авокадо и кориандър

Адаптирано от gourmantineblog.com

Посочените количества са отбелязани за 6 порции (сервирани в шотове), но всъщност от супата се получават двойно повече.

Продукти:

  • 6 големи пресни скариди
  • 1 супена лъжица чили сос
  • 1-2 супени лъжици зехтин за сотиране на скаридите
  • 1/2 краставица, обелена, с отстранени семена и нарязана на кубчета
  • 1 добре узряло авокадо, почистено и нарязано на кубчета
  • 250 мл. кокосова сметана (може и кокосово мляко)
  • 1/2 връзка пресен кориандър (ако желаеш, може и повече)
  • прясно изцеден сок от 1 лайм
  • сол и черен пипер на вкус

В блендер се слагат краставицата, авокадото, едро нарязаният кориандър, кокосовата сметана и сокът от лайм. Пасират се докато се получи гладко пюре. Посолява се със сол и черен пипер на вкус. По желание супата може да се разреди с още кокосова сметана или сок от лайм. Сервира се веднага или се охлажда в хладилник за няколко часа. Ние я охладихме.

Скаридите се бланшират във вряща подсолена вода за 3 минути. Отцеждат се и се оставят да изстинат леко. Почистват се от главите, краката и черупката, като опашката се оставя.

В тиган се загрява зехтинът. Добавят се скаридите и чилито. Сотират се за 2-3 минути.

В малки панички или чашки за шотове се изсипва от студената супа. Отгоре се поставя по една гореща скарида с вирната опашка. Сервира се веднага.


Скариди с кайсии и дресинг от джинджифил, кориандър и чесън

Адаптирано от frombatoparis.blogspot.com 

Дозите са 10 порции (по две скариди на порция)

Продукти:

  • 10 големи пресни скариди
  • 2-3 супени лъжици зехтин за сотиране на скаридите
  • 3-4 кайсии
  • малко парче пресен джинджифил (около 3 см.), настърган на ситно ренде
  • 100 мл. зехтин
  • 2-3 стръка пресен копър, нарязан на ситно
  • 1-2 стръка пресен кориандър, нарязан на ситно
  • 1 скилидка чесън, пресован
  • прясно изцеден сок от 1 лайм
  • френска морска сол fluer de sel и черен пипер на вкус

Скаридите се бланшират във вряща подсолена вода за 3 минути. Отцеждат се и се оставят да изстинат леко. Почистват се от главите, краката и черупката, като опашката се оставя.

В тиган се загрява зехтинът. Добавят се скаридите и се сотират за 2-3 минути.

Кайсиите се почистват от костилките и се нарязват на 4 или 6 парчета, в зависимост от размера им.

Всички останали продукти се смесват в буркан с винтова капачка. Бурканът се разтръсква добре. Дресингът е готов и може да се съхранява 1-2 дни в хладилник.

Върху коктейлни вилици или клечки се забождат по една скарида и едно парче кайсия. Заливат се с дресинга. Сервират се веднага.


В нашите, повишаващи либидото предложения, решаваме да включим и трюфел. За щастие намирам, но за съжаление само консервиран. Нищо, важно е че имаме трюфели. Тях ще приложим също в две рецепти. Едната е за масло с трюфели, което сервираме върху препечена филийка. За да бъде удоволствието пълно, те съветваме да си осигуриш качествено краве масло. Ние използвахме италианско, приготвено от сметана. Има превъзходен млечен вкус, бял като сняг цвят и висока цена.

Масло с трюфел

Адаптирано от whatscookingamerica.net

Продукти:

  • 100 гр. меко краве масло
  • 10-15 гр. трюфел (1 малък)
  • френска морска сол fleur de sel

Трюфелът се настъргва. Добавя се в маслото. Посолява се на вкус и се обърква добре. Съхранява се в хладилник до 3 дни. Сервира се със стайна температура.


Хапки от препечен хляб и масло с трюфел

По идея от whatscookingamerica.net

За хапките избрахме бял хляб, който препекохме и намазахме с маслото. Отгоре гарнирахме със заквасена сметана, още трюфел и зърна розов пипер.


Другото предложение е също класическо приложение на трюфел - върху паста. Но разбира се, може да се сервира и с ризото. (Тук постигнах някаква идея за Food Porn, смея да твърдя.)


И ако все още не си в пълната си сила, то имаме и две предложения за десерт. Ще започна с по-лекия, но съвсем не за пренебрегване вариант. Тук използвахме гъстото като каймак кисело мляко от каракачански овце, което гарнирахме с много добре подправен мед, малини и декорация от захаросани розови листенца.

Кисело мляко с мед, малини и рози

Адаптирано от dandelionessherbals.blogspot.com

Дозите са достатъчни за 2 порции.

Продукти:

  • 450 гр. гъсто кисело мляко
  • 2 супени лъжици течен мед
  • 1 капка етерично портокалово масло (не повече!)
  • 1 чаена лъжица розова вода
  • 1/4 чаена лъжица смлян кардамон
  • пресни малини
  • захаросани розови листенца

Киселото мляко се разпределя в две купички. Медът се смесва с всички съставки без малините и розовите листа. С него се залива киселото мляко. Декорира се с малини и захаросани розови листенца.


Втората рецепта неизбежно е свързана с шоколад. Тук опитахме вариант с чили и с ванилия. Шоколадът с чили е много добро попадение, стига да нямаш проблеми със стомаха от люто. (А също и да не прекаляваш с него.) Вариантът с ванилия лично на мен повече ми допадна и то просто защото като ям сладко, искам да ми е сладко. Ванилията винаги постига онзи завършен финал, който те отпуска да се насладиш на десерта. Ванилията, скъпи читателю, е най-добрата подправка за всички десерти. Освен това, внимателното ѝ разделяне по дължина, за да се сдобием с ароматната сърцевина е толкова интимен (макар и технологичен) процес, че всеки път докато го правя, вдишвам дълбоко от разнеслия се аромат, задържам в себе си това благоухание, за да дочакам вълната на щастие, която ще ме изпълни.

Шоколадов фондан с чили или ванилия

По идея от bbcgoodfood.com

При варианта с чили използвахме шоколадова паста (шоколадов ликьор), която е 100% смлени какаови зърна. Получи се много интензивен шоколадов вкус и не много сладък десерт. Изборът е идеален за шоко-страстни-маниаци. При втория вариант с ванилия, използвахме шоколадов кувертюр със съдържание на какао 60 %, а бялата захар заменихме с кафява (Demerara). Този избор е за тези, които обичат шоколад, но обичат и сладко. (Като мен. :-) )

В рецептата описвам и двата варианта.

Дозите са за 5 броя, в купички с вместимост 150 мл.

Продукти:

  • 2 супени лъжици разтопено масло за формите
  • какао на прах за формите (използвахме 22 %)
  • 100 гр. какаова паста или шоколадов кувертюр
  • 100 гр. краве масло (използвахме от онова, сметановото)
  • 100 гр. захар (бяла или кафява)
  • 2 жълтъка и 2 цели яйца, от свободно отглеждани кокошки
  • 100 гр. брашно (използвахме бяло брашно тип 00 за сладкиши на Divella)
  • 1/4 чаена лъжица кайенски пипер за лютия вариант или 1 и 1/2 ванилова шушулка за варианта с ванилия (вместо ванилова шушулка може да се използва 1 супена лъжица ванилова есенция)

Подготвят се 5 рамекина, които се намазват с разтопено масло и се охлаждат в хладилник. Когато маслото стегне се намазват втори път и се поръсват с какао на прах, като излишното се изтръсква.

Шоколадът и маслото се разтопяват. (Не е необходимо на водна баня, може да се разтопят на ниска температура директно в касерола на котлона при често разбъркване). За варианта с ванилия, към топлата шоколадова смес се добавят семенцата от ваниловите шушулки. Разбърква се добре и сместа се охлажда на стайна температура.

Жълтъците, целите яйца и захарта се разбиват с миксер докато сместа стане обемна и плътна. Върху сместа се пресява брашното. Разбърква се внимателно с шпатула или на ниска скорост с миксера. За лютия вариант сега се добавя лютият пипер.

Към яйчната смес на три пъти се добавя шоколадът с маслото. Разбърква се внимателно с шпатула.

Получилата се смес се разпределя в подготвените форми. Охлажда се за 20 минути в хладилник или може да се замрази до 1 месец. (Ако фонданите се замразят, пекат се директно от фризера в предварително нагрята фурна на необходимите градуси, като времето за печене обикновено се увеличава с 3-4 минути.)

Фонданите се пекат в предварително нагрята фурна на 180°C за 10-12 минути. На повърхността им трябва да се образува коричка, а в средата да останат течни. Оставят се за 1 минута да се охладят и се сервират.


Заедно с десерта, с Никоела си наляхме по едно Амарето. Твърди се, че ароматът на бадем е най-мощният афродизиак, специално за жени. Така че момичета, хапвайте бадеми и всичко, в което те присъстват.

Но най-важното  е да не се прекалява с храната, пък била тя и афродизиак. Освен това, с Никоела смятаме, че афродизиаците са като хомеопатията -трябва да се приемат редовно и системно за да дадат своя ефект.

Оказва се, че аз несъзнателно приготвям храни-афродизиаци, като някои предложения може да видиш в предишни публикации. Ето и моят избор от тях:

Що се отнася до напитките, някои предлагат чаша шампанско и то не само за блясък в очите. Ние препоръчваме да не се прекалява с алкохолните напитки, тъй като е всеизвестно, че те отпускат, спират задръжките, но по нататък не водят до интимна пълноценност. Затова чаша-две вино са достатъчни или един от най-новите коктейли на Никоела, в който ни забърка… и аз не знам какво, нещо от напитките в долапа ми, но беше много стимулиращо и енергийно, та дори и в тази лятна жега. (Ако ме питаш за номерът ѝ – не го знам.)

Защо не и нещо с класическо име, но с променен вариант? За розовото Мохито ми дойде идеята, когато бях на „Фестивал на розата“ в Казанлък и след няколко подмятания из социалните мрежи за него, реших, че Никоела трябва да ни забърка и това. Вместо листа от мента използвахме листа от рози. Ако бяха от казанлъшките, сигурна съм ароматът щеше да бъде плътен, но сега използвахме обикновени градински рози. Наложи се в коктейла да добавим и малко розова вода за по-силен аромат. Резултатът не беше никак лош. Най-малкото ни направи щастливи от опита.

От цялата тази бъркотия, която си забъркахме, не разбрахме кое, как и на кого действа. Едно е сигурно – желанието идва от мисълта. А мисълта може да бъде провокирана от какво ли не. Включително и от този пост. (По-скоро докато работих върху него. :-) ) Всичко е в главите ни и по-малко в храната.

Ето какво споделя Никоела с нас:

„Какъв по-добър начин да възбудим апетита и желанието на половинката си от това да му сготвим нещо вкусно и апетитно? Стриптийз?! – може би да, но тук няма да обсъждаме такива начини. :-)

Още в далечното минало хората са се опитвали да стимулират либидото си, чрез екзотични и странни неща, които Йоана спомена по горе – „мощници от коч и пръч“ и „врабешки яйца“ и дори рог от носорог. Афродизиаците, които всъщност идват от името на гръцката богиня на любовта и сексуалността Афродита, наистина могат да ни подействат, но може би по-скоро психически, отколкото физически.

От нашия опит разбрах, че тези „леки“ храни, поднесени с малко алкохол и още по-малко дрехи могат да направят чудеса. Получи се една страхотна, вкусна, лятна  вечеря, която в комбинация с мен, определено възбуди  желанието на моята половинка. Строго ви го препоръчвам!

Коментар на моята половинка: „Използването на афродизиаци е строго препоръчително и може да доведе до твърд секс с мек привкус“.“

П.П. Има още много за споделяне по темата. За съжаление не може да поместим в един пост всичко, което искаме да кажем. Затова с удоволствие ще се включим на въпросите, предложенията и мненията в коментар.





Кулинарно - в кухнята с Йоана Заедно с Никоела – За храната интимно от Йоана Петрова - Кулинарно - в кухнята с Йоана
За още публикации, прочети съдържанието на блога или разгледай мозайката от снимки.
Публикувана на 07/17/11 22:19 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/nGqnyTiLfTg/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване