07/22/11 11:17
(http://www.stancianegra.com/)

За всички, които го пожелаха...


Има един стар виц от соца, Божана Димитрова казала в ефира на радиото: А сега, следва "Полегнала е Тодора " за всички, които я пожелаха! Във Великобритания така и не стигнаха до соц, лейди Тачър им го приватизира през 80-те. Заради всички, които я пожелаха. По онова време Рупърд Мърдок вече се е отвърдил като най-влиятелният играч на британския медиен пазар.
Било някъде към средата на 19 век. Грамотността във Великобритания ставала все по-масова. Новочетящата работническа калса обаче, не се чувствала особено привлечена от лорд Байрон и Уилям Блейк. Нуждаели се от нещо по-евтино, дотъпно и разбираемо, а пресата била готова да им го предложи. На 1 октомври 1843 г. излиза първият брой на "News of the World" (Новини от света), цената му - едва 3 пенса. Вестникът бързо се отвърждава като основен "доставчик" на пиперливи клюки, шокиращи разкрития и криминална хроника. Журналистите често преписвали дословно описания от полицейските сводки за публичните домове, скитниците и "неморалните" жени на Викторианска Британия.
100 г. по-късно NotW вече е сред най-популярните вестници в англоезичния свят с тираж над 8 мил. През 1968 г. Рупърт Мърдок печели надпреварата с Робърт Максуел и придобива многотиражният седмичник. Година по-късно Мърдок придобива "The Sun". Отново за сметка на Максуел и с активното съдействие на синдикатите. Австралиецът обещава да запази работните места в печатницата си и да превърне всекидневника в "прям и честен вестник", който ще продължи да подкрепя лейбъристите. По-късно Мърдок ще признае: "Все още съм изумен от лекотата, с която навлязох в британската преса". Някъде там духът излиза от бутилката.
През 1970 г. "Sun" излиза със заглавие "Защо лейбъристите трябва да спечелят", но Хауърд Уилсън губи. "Sun" стремглаво набира популярност с разголеното момиче от третата си страница и пикантни клюки за живота на "звездите", а не със сериозни политически анализи. Въпреки това, дойде ли време за избори, вестникът открито взима страна в кампанията. През 1979 г. палачинката се обръща - "Този път гласувайте за торите", зове таблоидът от първата си страница. Правителствата на Маргарет Тачър и Джон Мейджър се радват на безрезервна подкрепа от разрастващата се медийна империя на Мърдок, който междувремено придобива авторитетните "Times"и "Sunday Times". Връх на пропагандата му в полза на торите е заглавието преди изборите през 1992 г. " Ако Кинък ( лидерът на лейбъристите - бел.авт.) спечели, последният напуснал Биритания да дръпне шалтера!". Подкрепата на таблоидите е особено важна за консерваторите, защото им помага да пробият в твърдината на съперниците - работническата и долните слоеве на средната класа.
В средата на 90-те на британската политическа сцена изгрява нова звезда - Тони Блеър. Мърдок улавя безпогрешно новия полъх и за пореден път сменя курса. Става чест гост на "Даунинг стрийт"10, където двамата с Блеър провеждат срещи и обсъждат националната политика. Някои твърдят, че ги свързва и лично приятелство. Всеки политчески флирт на медийният магнат обаче е предпоследен. В края на 2006 г. се понася слух, че Нюз корп се канят да подкрепят консерваторите на предстоящите избори. Младият лидер Дейвид Камерън с охота приема покани за частни среши с Мърдок, лети на негови разноски и посещава партита организирани от корпорацията му. Главният редактор на "News of the World" Анди Кулсън е назначен за прессекретар на торите, а по-късно Камерън го взима и на "Даунинг стрийт".

Отделих толкова внимание на предисторията не за друго, а защото струва ми се, контекстът е по-важен от скандала сам по себе си. Контекстът говори - невинни няма. Всички обичаха Мърдок - британската политическа класа, която разчиташе на подкрепа от таблоидите му, служителите на Нюз корп. с тяхното добре заплатено мълчание и не на последно място читателите. Онези няколко милиона британци, така пристрастени към неделната си порция помия, клюки и скудоумие.


Преди близо 50 г. Теодор Адорно постави въпрос, може ли публиката да иска? В есето си Адорно разсъждава за зрителите на телевизията в нейния все още младенчески период. Идеите и изводите му обаче са повече от актуални и сякаш са писани онзи ден.
Дали днешното население може да иска, притежава аспект, междувременно далеч надхвърлящ масмедиите. Някои казват, че способността на хората изобщо да поискат нещо различно от онова, което във всякакъв смисъл могат да имат, закърнява. Колкото по-гъсто се заплита и по възможност им се нахлузва на главата мрежата на общественото социализиране, толкова по-малко стават желанията, намеренията и съждаията им да се изплъзнат от нея. Опасното е, че ако публиката бъда подтикната да обви желанията си, тя вероятно още повече би поискала онова, което и без друго и се натрапва.
...
Ако препарираната до крайност публика се остави да действа по волята си, тя заслепено ще пожелае лошото: повечко подмазване на нея и собствената нация, повечко лекомислие на императриците, които се цанят като киноактриси, повечко от онзи хумор, от който някой може да се разплаче. Ако имаше воля на публиката и тя беше непосрествено следвана, тогава самата публика щеше да бъде измамена по отношение на същата тази автономия, която се има предвид в понятието за собственото и желание.
...
Милионите хора, консумиращи скроената им по мярка масова култура, която всъщност вече ги превръща в тълпа, нямат никакво единно съзнание. Те се досещат, подсъзнателно, под тънкия идеологически пласт, че ги подлъгват от заглавната страница на илюстрованото списание и от опакованата в целофан стока. Вероятно по-скоро само конвулсивно одобряват онова, скоето ги захранват, защото трябва да бранят съзнанието си, докато не разполагат с нещо друго. Това съзнание би трябвало да се събуди, а чрез него и същите човешки сили против господстващото безчинство, към което днес те все още са погрешно насочени и с което са обвързани.

Публикувана на 07/22/11 11:17 http://www.stancianegra.com/2011/07/blog-post.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване