07/27/11 05:19
(http://www.azcheta.com/)

С една десета спадат продажбите на книги в Канада

Продажбите на печатни издания в Канада за първото тримесечие на 2011 рязко са намалели в сравнение със същия период миналата година, съобщи Publishers Weekly. Според данните на BookNet Canada те са спаднали с 10.9%, което е довело до 10.8% спад в печалбата в бранша.

Никой от жанровете не е пожален от кризата в бранша. Най-голям е спадът при художествена литература – 17% по-малко продадени издания и 15% по-ниски приходи. Нехудожествената литература претърпява спад от 7.6% в продадени единици, което води до една десета по-ниски приходи. При книгите за юноши понижението в цифрите е малко над 6% и за двата показателя.

Главният изпълнителен директор на BookNet Ноа Дженер отдаде спада в продажбите на редица фактори, сред които нарастващият брой електронните издания, тежката икономическа ситуация и липсата на блокбъстъри, които са стимулирали продажбите предни години. „Има някои книги, които се продават доста добре, но нито една от тях не е от мащаба на “Здрач”, ”Милениум” или Хари Потър преди тях.”, коментира той. “Част от продажбите със сигурност са преминали към електронни издания.”

Според Дженър обаче не може да се направи оценка на това каква част от спада се дължи на е-книгите. BookNet разработва система за следене на продажбите им, но тя няма да е готова поне още година.

Системата на BookNet Canada за следене на продажбите на печатни издания в страната, BNC SalesData, използва данните на фиксирани 665 книжарници на дребно, част от 1600-те книжарници от цялата страна, които дават информация за продажбите си.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване