07/28/11 08:34
(http://www.azcheta.com/)

Не-Букър наградата на The Guardian – номинациите започнаха

В разгара на лятото, когато повечето книжни емоции са съсредоточени по плажовете, градинките и високите надморски височини на планините, във Великобритания The Guardian, един от най-големите всекидневници с изключително силен книжен акцент в своето онлайн издание, започва отново одисеята на Not the Booker prize (Не-Букър наградата) - един различен литературен приз, явяващ се като алтернатива на известната Букър награда (Man Booker prize) вече трета година.

Не-Букър наградата е много по-непредвидима, много по-свободна, много по-читателска.

През следващите няколко седмици в специалната секция на Not the Booker prize в сайта на The Guardian ще се събират номинациите, а след като бъдат селектирани 6 книги, те ще бъдат дискутирани отново на сайта, за да бъде избран през октомври и новият носител на наградата. Интересното тази година е, че гласуването ще става чрез читателски ревюта, които гласуващите трябва да публикуват в секцията за читателски ревюта на сайта, а след това да приложат линк - доказателство за своя глас като коментар под книгите - финалисти.

За да е още по-интригуваща връзката с голямата и сериозна Букър награда, критериите за участие са същите и за книжното отличие на британския всекидневник.

Ето и какви са те:

  • Може да бъде номиниран всеки завършен роман (или дълга поне дълга новела) написана от гражданин на държава от Общността на нациите, Ирландия или Зимбабве;
  • Не се допуска английски превод на книгата, ако първоначално е написана на друг език;
  • Не се допускат самиздат-книги, при които авторът е и издател или където нарочно е създадена компания с цел издаването на точно определена книга;
  • Книгите трябва да са издадени или планирани за издаване в периода 1-ви октомври 2010 – 30-ти септември 2011.

Очертава се интересна надпревара, в която за съжаление на могат да участват български автори, но пък ние ще ви информираме своевременно за развитието на конкурса и за най-интересните новини около него.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване