07/31/11 09:09
(http://www.azcheta.com/)

10 необичайни книжарници, на които да се насладите - част 2

След първата серия от впечатляващи книжни съкровищници, продължаваме с втората част от списъка с невероятни книжарници от цял свят.

VI. Книжарница и бръснарница в едно
/Coney Island Book Store and Barber Shop/

Не сме учудени, че точно в Кони Айлънд се е появило нещо подбно. Но ако се замислиш, идеята звучи гениално. Особено ако косата ти е толкова непослушна, че е необходим поне час, за да се справиш с нея. Просто грабни някоя книга от лавиците - изглежда тук всичко струва по $5 - и лесно ще убиеш времето, докато се разхубавяваш.


VII. Детският рай
/Poplar Kid’s Republic Bookstore/

Тази пекинска книжарница, проектирана специално за Poplar, водещо издателство за детска литература в Китай, предлага безброй  цветни дъги, скривалища, където да четеш, катерушки. Общо взето оставаш с впечатление, че си в оживелия свят от книгите на Dr. Seuss. Какво повече може да иска едно дете?

 

 

 

VIII. Книжната мелница на Монтагю
/The Montague Bookmill/

Не можеш да не се влюбиш в книжарница, чието мото е "Книги, от които нямаш нужда, на място, което не можеш да намериш".  Разположена в старинна воденица от 1842г. това уютно местенце по крайбрежието на Sawmill River, близо до Amherst, Масачузетс, е истинска находка. Книжаницата е специализарана в академичната литература, но съдържаща за всекиго по нещо. Не се доверявайте на други хора, освен на собствениците, ако питате за пътя до тази книжарница. Интернет предупреждава, че местните не са чували за мост отвъд завоя. Звучи като особено усамотено място, което обаче предлага идеалната атмосфера за четене.

 

IX. Книжен клуб OHWOW
/OHWOW Book Club/

Будеща асоциации с декорациите, характерни за индианците Навахо, както и с тези за баня, тази малка книжарница, разположена в  приземния етаж на червеникаво-кафява постройка в Greenwich Village служи като изложбен щанд за OHWOW. Това е малък творчески  колектив, създаден през 2008г. от Ал Морън и Арън Бондаров. OHWOW печатат и продават своите книги, както и представят  изкуството, което правят, в галериите си в Ню Йорк, Маями и Лос Анжелис. Твърдят, че тяхното издателство "запълва една ниша,  издавайки книги, които размиват границата между обикновен предмет и истинско съкровище". Звучи добре.

 


X. Selexyz Dominicanen

Тази фантастично изглеждаща книжарница се помещава в Доминиканска църква от XIII век в Маастрихт, Холандия. До  2007г. е използвана от местните за закрит велосипеден гараж, а днес е истински книжовен храм, който е удоволствие да посещаваш. Освен това голяма част от оригиналните произведения на изкуството и архитектурата в сградата са реставрирани. Истинско удоволствие за целителите.

 

 

Е, това е последната книжарница в списъка на flavorwire.com. За да се вкюлчим обаче пълноценно ще добавим и нашата любима "Книга за теб", единствената онлайн книжарница в България с лично отношение и специално подбрани книги, точно за теб.

Ако този материал ви е бил интересен, може да разгледате интересни библиотеки от Европа, които са ни впечатлили и заслужават да се видят на живо. В галерията пък можете да разгледате интересни книжни снимки от книжарница Anagram в Прага.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване