08/07/11 15:56
(http://ruslantrad.com/)

“Исраел Хайом” разкрива позицията на България относно близкоизточния конфликт

“БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ПРОТИВОПОСТАВИ НА ОБЯВЯВАНЕТО НА ПАЛЕСТИНА”

Така бе представена новината за посещението на израелския премиер в България и Румъния от вестник Исраел Хайом по повод събранието на ООН през септември, относно провъзгласяването на палестинска държава.

Премиер министърът Бенямин Нетаняу се завърна снощи (новината е от 08.07) от кратко държавно посещение в Румъния и България. От него стана ясно, че двете държави няма да подкрепят провъзгласяването на палестинска държава по време на събранието на ООН през месец септември.

След като Нетаняу чу това от премиерът на Румъния Емил Бук, вчера той чу подобно успокояващо послание и от българския си колега Бойко Борисов.

„Напредваме стъпка по стъпка” сподели Нетаняху относно старанието си да убеди и други държави срещу едностранното палестинско обявяване на независимост. (Последното изречение мирише на евтина пропаганда, но такава е израелската преса – б. п.) „Намерих разбиране за това, че мир се гради по пътя на преговорите, а не чрез говорене и писане” добави той.

Настоящият израелски премиер не е посещавал България повече от 20 години. „Пристигнах тук като заместник външен министър през 1990, когато отношенията между двете ни държави още бяха в процес на изграждане. И когато се разхождам из „нашата махала”, аз чувствам, че нашата натурална връзка, тя е с балканските страни. С Гърция вече имаме много добри взаимоотношения, ще продължим да развиваме връзките си и с други държави от региона, между които са Румъния и България, които сега посещавам” каза Нетаняу пред български журналисти.

Борисов каза, че неговата страна има „много какво да учи от Израел. Би било добре да организираме съвместни действия относно правилната експлоатация и употреба на водата и водните ресурси”.

Междувременно палестинците (винаги така обобщаващо се пише в тукашните вестници, като разликата с речника от времето на нацистка Германия е само това, че тогава са писали „евреинът”, а сега се пише в мн.ч. – „палестинците” – Б.П.) продължават опитите си да достигнат обявяване (пише просто “обявяване”, дори не се споменава на какво и на кого – Б.П.) в ООН през септември. „Няма сблъсък между преговорите за мир и събранието на ООН за обявяването на палестинска независимост” съобщи вчера палестинският представител Саиб Арикат по време на срещата си във Вашингтон със съветника на президента Обама Денис Рос.

Преводът и текстът в скоби е на Самуел Йосифов. Той прати тази публикация до мен още преди две седмици, но поради проблемите ми с Интернет в Ливан, не можах да го пусна и бе публикуван в Индимедия. Благодаря на Самуел – тази публикация в израелската преса показва нагледна какво е избрало българското правителство по отношение на израелско-палестинския конфликт. 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване