08/07/11 21:32
(http://www.asengenov.com/)

Спортът в един мирен свят и по време на война...

Източник БГ Баскет
Наскоро премиерът се похвали с "перлата в инфраструктурната си корона", спортната красавица на София, зала "Армеец Арена". Строежът на залата, официални данни за която няма нито на сайта на спортното министерство, нито на сайта на Главболгарстрой (изпълнител на проекта), стартира с обещание на премиера, че цената ще бъде 90 милиона, а капацитетът ѝ ще бъде 16,500 места.

Версията за стойността на съоръжението и готовността на Главболгарстрой да строи дори без пари, услужливо е тиражирана от медиите (Дарик ФинансСтрой Медия).

В крайна сметка, това, което получаваме са сериозни основания за съмнение, че става дума за грандиозна злоупотреба, довела до това, новата зала "Армеец Арена" да има себестойност чувтсвително по-голяма от тази, на една от най-големите зали в света — белградската Арена, която има много по-голям капацитет от софийската и обхваща много по-широк спектър от спортове, които могат да бъдат практикувани в нея. А числата говорят сами за себе си:

Белградската Арена, строена във военновременна и ембаргова Сърбия, струва 136,931,874 лв (според курса на Google на 07 август 2011 г.) за капацитет от 19,982 места, или 6,852 лв на седящо място.

Софийска "Армеец Арена", според данни от медиите, струва 108,000,000 лв за максималния капацитет от 14,545 места, което прави прави 7,493 лв на място. Ако разделим стойността на обявения във в-к Стандарт капацитет от 12,000 места, получаваме 9,083 лв на място.

За възможни злоупотреби споделя в-к Атака на 17 май 2010 г. Подобна хипотеза излага и в-к Гласове от 20 май 2010 г.

Къде е истината вероятно никога няма да разберем. Факт е обаче, че получаваме в мирно и демократично време полу-функционално съоръжение, с много по-малък капацитет и възможности от една несравнимо по-добра, по-голяма и мулти-функционална зала, строена в съседна Сърбия, по време на война, бомбардировки и ембарго.

А съмненията се подхранват от пълната липса на каквито и да било официални сведения за параметрите, характеристиките и окончателната стойност на спортната зала "Арена Армеец"...
Публикувана на 08/07/11 21:32 http://www.asengenov.com/2011/08/blog-post.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване