08/10/11 10:45
(http://www.azcheta.com/)

Е-книжовността, таз сила нова...

Докато аз бях в София и четях пътеводители на необичайните книжарници и материали за това как книгоиздаването в САЩ се съживява, шефът ми беше в Америка. В Анн Арбър, Мичиган.

Когато се върна, ми разказа нещо, което ме хвърли в ужас. Не че живея на луната, мили хора, съвсем не. Наясно съм с движението към дигитализация, с това, че бъдещето принадлежи на т. нар. е-книги. Но съм човек, който живее сред истински книги, на всичкото отгоре имам някаква антикварска жилка.

Когато в училище ни даваха новите учебници, всички ги подушваха – харесвали миризмата на нова хартия. Аз пък винаги съм обичала тази на старите книги – то не те ли лъхне малко на мухъл, та да си представиш през колко ли ръце, библиотеки и мазета е минало томчето, не е работа. В книжарницата новите лъскави корици ми стоят някак безжизнени, а в моята библиотека – само елате ги вижте – поомачкани, поовехтели, преживели какво ли не...

Но да оставим настрана моите неврози и книжни фетиши. Ето какво ми разказа шефът. Целият Анн Арбър бил осеян с плакати, които призовавали: „Пригответе се за най-голямата книжна разпродажба в историята на града!“. Става въпрос за библиотеката на Мичиганския университет, която влезе в проекта на Google за дигитализация. По-голямата част от колекцията на учреждението е вече сканирана и достъпна в Mirlyn – сайта на библиотеката на Мичиганския университет, в каталога на HathiTrust*, както и в Google Book Search. Трудовете, които вече са извън периода на авторско право, могат да бъдат изтеглени в пълен вариант. Прекрасно, нали? Аз, която едва ли някога ще попадна точно в Мичиган, би трябвало да се радвам, че мога да попрочета това и онова от университетската библиотека, докато си пия кафето в китно село в Северна България.

Да, но колелото на живота се върти и в замяна на свободата, която дават е-книгите, ще трябва да дадем добрите стари книжни томчета, в които тук-таме някой е подчертавал нещо, където на 149-а страница има петно от кафе, върху които си биехме печати, за да не ни ги крадат, а измежду листите им падат любовни писма, картички, билети за театър.

Това не е смъртта, а раждането на книгата. Ще спестим място и пари. Ще имаме достъп до книги, за които не сме и мечтали. Ще спасим милиони дървета (!). Може би дори ще четем повече.

Но една епоха си отива. И поемката на Роалд Дал за детските книжки и телевизията няма да звучи вече по същия начин, останала без основната си опозиция – хартия-екран.

Не съм против е-книгите. Просто статуквото ми харесва, защото имам избор между двете. Но по всичко личи, че няма още дълго да е така...

* Библиографско търсене може да бъде направено на главната страница на HathiTrust Digital Library (http://www.hathitrust.org/) – може да се търси по всички категории – заглавие, автор, тема, ISBN/ISSN, издателство, сериен номер, година на публикация. На същата страница може да се търси и пълният текст на книгите от колекцията.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване