08/10/11 09:14
(http://delibertate.info/)

Турция все пак даде на заден при интернет филтъра

Image: “Don’t touch my internet”
by Myrat on Wikimedia

?nternetime DokunmaСилно повлиян от статия на турския адвокат Omer Bayraktar, преди около десетина дни  разсъждавах над планираното филтриране на интернет в Турция.

Пуснах един постинг тук, на страниците на De Libertate Iuris Digitalis, както и един в поддържания от мен на английски Reguligence Weblog.

Предвид сериозния удар, който замислената правителствена мярка би нанесла на свободата на изразяване и достъпа до информация, прогнозата ми относно възможните последствия бе доста мрачна. Честно казано, направо стисках палци на турците тя да не се реализира.

Е, сега дали суеверните ми шехерезади или скромното ми присъединяване към групата на критиците са дали истински резултат е трудно да се каже, но според сайта на Wall Street Journal Турция нямало да осъществява плана си в първоначално замисления му вид. От онова, което съобщава авторитетният нюйоркски вестник не лъха кой знае какъв оптимизъм, но задължителното филтриране все пак щяло да бъде заменено със свободно избираемо такова.

Това на практика означава, че онези интернет потребители, които не си изберат подходящ филтър, ще могат да ползват глобалната мрежа според условията на важащото за момента в Турция “общо основание”, а именно без възможността да посещават около 8 000 уебсайта.

В зависимост от решенията на ЕСПЧ по делата Yildirim vs Turkey и Akdeniz vs Turkey, има добър шанс и сега действащото частично филтриране  да бъде отменено или поне сериозно преосмислено.

 

Related posts:

  1. Интернет в Турция: да, но само с филтър
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване