08/16/11 09:06
(http://www.azcheta.com/)

Аторските права вече на един клик разстояние

Издателският бизнес прави огромна виртуална крачка със съвсем реални последици. Топлият още сайт Sparkabook.com отваря вратите към 21-ви век на търговията с авторски права. Замислената като социална мрежа уебстраница има за цел да съкрати дъгия път на писателя, литературния агент и издателя един към друг.

Идеята идва от новозеландците Лиса Бъкън и Майк Питърс, които разработили концепцията и я споделелили на Франкфуртския панаир на книгата през 2010. „Отговорът, който получих на панаира, беше учудващо окуражителен и ни даде увероността да впрегнем енергията си в разработване“, казва Бъкън пред британския сайт booktrade.info. „Няколко издатели ми казаха, че се чувствали непривилегировани в сравнение с големите международни издателства и статистиката го потвърждава. Общността на Sparkabook ще осигури един по-свързан и равен свят на книгоиздаването“, сигурна е Лиса.

Сайтът направи първи експериментални стъпки за разпалване на книжната искра през март тази години и оттогава общността продължава да набъбва. Предлагат се безплатно членство и различен профил на услугите в зависимост от това дали си издател, агент или писател. Само на един клик разстояние - литературното общество никога не е било толкова близо и достъпно. Sparkabook има и международни амбиции да насърчава преводната литература, заличавайки географските пречки.

Подкрепен с блог, бликащ от статии със съвети, сайтът заема все повече уеб-пространство и се надява скоро да стане сериозна и незаменима част от издателската практика по целия свят.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване