08/16/11 05:18
(http://ivanbedrov.com/)

Малка победа, но наша победа

image_149395Едно от най-устойчивите клишета в България е за кучето, което си лае, и кервана, който си върви. И няма как да бъде различно, след като години наред дори и най-скандалните скандали не водят след себе си нищо - гръмват, привличат обществено внимание, създават очаквания за промяна и после… тишина. Общественият натиск тук никога не е бил това, което на малка част от гражданите много ни се иска да бъде - решаващ фактор за действията на управляващите. И точно защото преминаването от скандал в скандал без абсолютно никакви последици е станало национален спорт, точно затова редките позитивни примери трябва да бъдат отличавани.

МВР все пак реши да прекрати практиката да получава дарения от фирми - понякога съмнителни, понякога несъмнителни. Да, няма да бъдат забранени всички дарения - остава вратичка за общини и държавни фирми. Да, няма да стане веднага - заповедта влиза в сила от 1 септември, а можеше и да е от днес. Да, няма да прочетем пълен списък с даренията досега - регистърът ще включва само даренията от началото на тази година и занапред. Заповедта на министър Цветанов има много недостатъци, но има и едно огромно предимство - все пак министърът намери сили да забрани повечето дарения.

Тази промяна е резултат от обществен натиск. Колкото и да сме самокритични и да отричаме съществуването на гражданско общество в България, тази промяна е именно негова победа. Ако не бяха колегите от в. “Сега”, които първи използваха Закона за достъп до обществена информация и разкриха размера на тази порочна практика, ако не бяха макар и малкото свободни медии и журналисти с тяхната принципна позиция, ако не бяха макар и малкото политици, които се обявиха против даренията - ако всички продължавахме да мълчим, тогава нищо нямаше да се промени.

Разбира се, сега не е моментът за неоправдан оптимизъм. Керванът всекидневно продължава да подминава лая на кучетата. Скандалът с разпространените записи от телефонни разговори на премиера, финансовия министър и шефа на митниците все още няма последствия. И все още държавните институции мълчат - има ли злоупотреба с власт, има ли чадър над контрабандата, има ли безконтролно и масово подслушване… За съжаление такива случаи са повече от другите. И въпреки това в случая с даренията гражданското общество постигна своята малка победа. А неуспехът в другите случаи не е причина да се отказваме да търсим победите. Дори и малки.

коментар от в.Пари
снимка: Марина Ангелова
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване