08/29/11 12:22
(http://www.azcheta.com/)

Алексис Зорбас - свободният човек

Как ще реагирате, ако ви кажа, че Никос Казандзакис сам си е написал ревюто на романа „Алексис Зорбас“? „Този критски пейзаж приличаше, така поне ми се стори, на хубава проза: гладка, сбита, освободена от излишна натруфеност, силна и сдържана. Излагаше по най-простия начин същественото. Не си играеше, не приемаше да използва какъвто и да е готов метод, не ораторстваше; казваше това, което искаше да каже, с мъжествена строгост.“

Точно такъв е, ни повече, ни по-малко, стилът на Казандзакис, който без малко да отнесе Нобелова награда през 1957 г. - загубва само с един глас от френския си колега Албер Камю. Колкото до романа „Алексис Зорбас“, той е, както го нарича неговият Аз – синаксар – ще рече житие, обикновено на светец, което се чете при църковна служба за поука на миряните. Което от една страна си е чиста ирония, когато става въпрос за мъж, който сам признава, че е извършил и седемте смъртни гряха, а някои от тях дори продължава да върши и на стари години, при това с удоволствие.

При цялата си привидна простота Зорбас е философ, свръхчовек, Буда (на когото в първата част на книгата е уж в опозиция и с чийто образ после се слива). Той не се побира в рамките на понятието литературен герой, разчупва ги, излиза от страниците на книгата и влиза право в сърцето ти. Добър и лош, чист и порочен, суров и великодушен, но винаги, неизменно, свободен. Такъв един Зорбас има във всеки квартал, зад всеки ъгъл. Минал е през живота на всички ни. Вярвам, че също така по един живее и във всеки от нас.

Трябва обаче да ви предупредя: тази книга не бива да бъде четена от феминистки, расисти, атеисти, монотеисти, песимисти, моралисти и пр., и пр. И дори да не спадате към която и да било от изброените групи, с всеки прочетен ред рискувате да преобърнете мирогледа си, затова не посягайте към тази книга, освен ако не сте напълно готови за това.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване