09/10/11 08:00
(http://patepis.com/)

Удивителният залив Халонг (Ха Лонг), Виетнам

С превода си днес Вили представя едно от чудесата на света - заливът Халонг във Виетнам, от където е взета и идеята за Аватар. Приятно четене:

Удивителният залив Халонг (Ха Лонг), Виетнам

  Заливът Халонг (Ха Лонг) е едно чудо на природата и едно от най-популярните туристически места във Виетнам. В продължение на 120 километровата брегова линия на залива са пръснати около три хиляди острови, островчета и самотни скали. Освен това тук има и коралови рифове, мангрови горички, малки пресноводни езера, блатни гори и, разбира се, пясъчни плажове.

 Залив Халонг (Ха Лонг), Виетнам

Самото име на залива Халонг примамва към пътешествие. То може да се преведе като "Залива на спускащия се дракон" или "Там, където драконът слязъл до морето". На виетнамски звучи като Вин Ха Лонг. [singlepic id=10943 w=560 h=420 float=center] Съгласно легендата, когато местните жители се сражавали с китайските окупатори, боговете изпратили семейство дракони да защитят земите им. Драконите започнали да плюят скъпоценни камъни, които се превърнали в острови и островчета, формирайки защитна стена. Благодарение на нея хората отстояли земята си, а после създали държава с името Виетнам. [geo_mashup_map] [geo_mashup_location_info]   Обаче след това и драконите решили да се установят там. Мястото, където майката-дракон(ка), спускайки се към морето, разбила крайбрежието на хиляди парченца, започнали да наричат Ха Лонг, а мястото, където се спуснали нейните деца - Бей Ту Лонг. Местните жители до ден днешен вярват, че в залива живее дракон. (Забележка на преводача - според местните вярвания драконите идвали от небето.) [singlepic id=10941 w=560 h=420 float=center] Като едно от най-красивите места на земята, заливътХалонг е включен в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО. Наричан и осмо чудо на света, той заема площ 1,553 кв. км, а по-голямата част от островите му са необитаеми и почти не са били докосвани от въздействието на хората. Постоянни жители има само на островите Туан Чау и Кат Ба.     [singlepic id=10951 w=560 h=420 float=center] На някои от островите има рибарски селца. В морето тук живеят над 200 вида риби и 450 вида мекотели. Имената на много от островите са интерпретация на формата им. Например: Voi (слон), Ga Choi (боен петел), Mai Nha (покрив). Но само 989 от островите имат имена.

Халонг има и друга забележителност: пещерите.

Пещерите са три типа: формирани под нивото на подпочвените води, създадени от скали, и пещери, образувани от морето. Най-голямата пещера в залива е Ханг Дау Го или Пещерата на дървените колове.        

Пещера в залива Халонг (Ха Лонг), Виетнам

Името си тази пещера получила, благодарение на един исторически факт - през 1228 г. генерал Тран Хун Дао съхранявал тук дървени колове за защита от нашествениците. А в края на 19 век френски туристи я нарекли Пещерата на чудесата. Тя се състои от три големи зали с многобройни сталактити и сталагмити. И с графити, оставени от онези френски туристи от 19 век. Заради всичко това, в тази пещера човек може да се почувства като в приказка. В залива Халонг не по-малко интересни са и пещерите Бонау и Хангхан.    

  Пещера в залива Халонг (Ха Лонг), Виетнам

  Друга особеност на заливаХалонг е и изобилието от езера на самите острови. Само на остров Дао Бе има шест такива изолирани езера и всичките са в карстови дупки. следват снимките до края: [singlepic id=10953 w=560 h=420 float=center] [singlepic id=10952 w=560 h=420 float=center]  

Залив Халонг (Ха Лонг), Виетнам

 [singlepic id=10949 w=560 h=420 float=center]   [singlepic id=10947 w=560 h=420 float=center]   [singlepic id=10946 w=560 h=420 float=center]

Залив Халонг (Ха Лонг), Виетнам

[singlepic id=10944 w=560 h=420 float=center]   [singlepic id=10942 w=560 h=420 float=center]

Залив Халонг (Ха Лонг), Виетнам

Залив Халонг (Ха Лонг), Виетнам

[singlepic id=10938 w=560 h=420 float=center] [singlepic id=10937 w=560 h=420 float=center] [singlepic id=10936 w=560 h=420 float=center]         Допълнение от преводача: В Халонг има 14 ендемични флорални вида и 60 ендемични животински вида. Според научни исторически изследвания тук преди десетки хиляди години са живели и праисторически хора: древната култура Soi Nhụ е живяла около 18 хил.-7 хил.години пр.н.е., културата Cái Bèo 7-5 хил. години пр.н.е. и културата  Hạ Long преди 5-3500 г. пр.н.е. В някои от пещерите са открити много артефакти и от историята на Виетнам. А видният виетнамски конфуциански учен, поет и политик Нхуен Трай преди 500 г. нарекъл Халонг в един свой стих "едно скално чудо в небето".

Климатът в залива е тропически,

влажен, с два сезона - горещо и влажно лято, и суха и студена зима. Някои от островите всъщност са кухи, с огромни пещери, покрити с плътна джунгла отгоре, и изглеждат много зрелищно, стърчащи от океана.

Населението край Халонге около 1600 души,

живеещи в четири рибарски комуни. Живеят в плаващи къщички и се издържат чрез риболов и отглеждане на местни растителни и животински морски видове. През 1962 г. Министерството на културата, спорта и туризма на Виетнам определя залива Ха  Лонг за Национален природен паметник, а по-късно е вписан и в книгата за световно наследство на ЮНЕСКО за пръв път през 1994 г., а при актуализиране на списъка през 2000 г. – отново, общо  434 кв. км и 775 острова и островчета от Халонг.  През 2009 г. Халонг е номиниран и за новите Седем природни чудеса на света.

Залив Халонг (Ха Лонг), Виетнам

Автор: Светлана Пасечник Превод: Вили Снимки>>> Други разкази свързани с Виетнам – на картата: Още пътеписи от близки места:
  1. Виетнам (4): На море във Виетнам или как да хапнем немчета
  2. Виетнам: Ханой и Сайгон
  3. Виетнам (2): За валутата, култа към личността и свободата
  4. Нова година във Виетнам
  5. Виетнам
  6. Съвети за пътуване до Виетнам
Публикувана на 09/10/11 08:00 http://patepis.com/?p=25782
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване