09/14/11 12:25
(http://www.gorichka.bg/)

На кино с деца

на кино с децаВчера в кино Одеон дадохме началото на Горичка Филм Фест. Пълна зала с хора изгледа Сметището (Waste Land) - първият от деветте филма в селекцията на феста тази година. Днес е прожекцията на “Във вечността” (Into Eternity), отново с начален час 19:00. Ако дойдете ще видите къде, как и за колко време трябва се депозират отпадъците от атомните централи. Филмът не е лек. А дали става за деца? В този пост ви даваме нашия съвет по този въпрос, не само за “Във вечността”, но и за всички останали заглавия, които може да гледате на Горичка Филм Фест в дните до 20 септември включително.

Във вечността” - сряда, 14 септември

Както казахме по-горе, темата на филма е сложна. Разказът е за скривалище за радиоактивни отпадъци от атомните централи в студена Финландия. Не вярваме, че това би било най-интересното нещо за гледане за деца под 12 годишна възраст. За сметка на това смело може да заведете един тинейджър за да научи едно, две неща за последствията от използването на този тип енергия.

Народът срещу Шеврон” - четвъртък, 15 септември

Защо тази фирма замърсява земята на хората от гората? Нищо чудно, ако този въпрос да дойде от всеки малък зрител под 14 години, докато гледа “Народът срещу Шеврон”. За тези над 14г. може би ще е интересно да разберат до какво стигат мултинационалните компании по света в търсенето си на изкопаеми горива, които да захранят зависимостта на модерното ни общество.

Плитки води, дълбоки тайни” - петък, 16 септември

Филмът показва много кадри, които биха разтревожили и порасналите зрители на филма. Плитки води, дълбоки тайни е неподходящ за лица под 14г. - особено феновете на делфини.

На ръба” - събота, 17 септември

Водите ли децата си на риба? В този филм ще видите красиви и не толкова красиви кадри с риби. “На ръба” ясно показва как се лови на едро в наши дни (грубо). Посланието е ясно: рибата в моретата свършва. Мислите ли, че сцените с нехуманно отношение към по-големите риби могат да понесат на 10-12 годишно дете? Е, тогава го хванете за ръка и го доведете в Одеон тази събота от 7 вечерта. “По-възрастните” деца ще разберат от къде идва рибата тон и защо сушито е лошо за океана.

План:Яж” - неделя, 18 септември

Има малчугани, които се мръщят на месото в чинията пред тях. План:Яж ще им даде не един добър аргумент, за да оправдаят този си каприз. Д-р Кембъл обяснява защо хранителните продукти от животински произход са вредни за здравето ни. Наред с това, План:Яж превежда през красиви места, среща с интригуващи хора и учи на няколко добри рецепти. Един от режисьорите на филма - Шели Лий Дейвис гостува специално за прожекцията в Одеон. Детето може да я попита нещо - тя ще се радва да отговори. Подходящ за всички възрасти.

Храна ООД” - неделя, 18 септември

“Трябва да гледате този филм! Заведете децата си, тези на съседа и дори децата на някой непознат..” - това казват критиците от Quickflix. Няма да им противоречим. Храна ООД разказва от къде идва това, което ядем в днешно време. Това е важно да се знае. Една не малка част от децата в САЩ вярват, че прасковите растат в консерви, а малките немци си мислят, че кравите са лилави на цвят. Подходящ (и задължителен) за всички възрасти.

Къде изчезнаха пчелите?” - понеделник, 19 септември

Пчелите по света изчезват масово. Пчеларите са тъжни, бизнеса замира, а причината за явлението са все още неизяснени. С глас наподобяващ този на дете, актрисата Елън Пейдж чете зад кадър във филма. Това добавя към анимираните части на филма + приятна музика за фон = “Къде изчезнаха пчелите?” подходящ за всички възрасти.

Природна стихия: един филм за Дейвид Сузуки” - вторник, 20 септември

Г-н Сузики е много симпатичен човек. Историята му е дълга и интригуваща и това го прави също толкова мъдър. Той внимателно дискутира връзката между хората и околната среда: филмът е малко или много философски, но далеч от това да бъде досаден. Дейвид Сузуки е едно добро предложение за по-големите деца - от 14г. нагоре.

Публикувана на 09/14/11 12:25 http://blog.gorichka.bg/?p=4643
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване