09/17/11 12:20
(http://komitata.blogspot.com)

Предизборна шенгенска карантина



Много лоша е ситуацията, да знаете. Не знам дали помните европейкия доклад преди изборите през 2009-та година, но той беше толкова мек и завоалиран, че управляващите го използваха, за да си направят реклама. Европейските бюрократи, сакън, да не повлияят на „резултатите от изборите“ не посмяха да кажат истината.

Влизането на България в Шенген е една илюстрация за фундаменталния (не само икономически) закон за търсенето и предлагането - т.е. колкото по-ценно се възприема дадено нещо, толкова по-скъпо е то (достъпът до него е по-труден).

Процедурата по приемането на България в Шенген трябваше да е чисто технически въпрос, въпрос на немного сложен проект - да се постегнат границите, да се направи ремонт на няколко сгради, да се купи техника, да се обучи персонал, да се разменят по няколко папки и айде - готово.

Да, но сегашното правителство започна да размахва Шенген като грандиозно (бъдещо) постижение, като венец на усилията си, като символ на (окончателното) европейско признание, че „и ние сме като тях“.

Да, ама не сме.

И затова цената се вдигна.

Наскоро вътрешният министър накисна себе си, кандидат-президента Плевнелиев и цялото политическо присъствие на ГЕРБ като чистосърдечно разказа историйка как едни лоши хора искали гигантски подкупи, ама те не поддали, но освен това и на никого не казали. И след това, в качеството си на вицеприемиер и министър забравили да дадат сигнал на правораздаващите органи. Той обаче смята, че става дума за вътрешен проблем в Холандия. Проблемът „Цветанов“?

Главният прокурор пък, отказа да изпълнява задълженията си, за да не повлияел на резултатите от изборите – „Не очаквайте прокуратурата да стане фактор в решаването на изборите“.

Имате ли идея какво означава това изявление? Това означава в директен текст, че бандитите (особено тези, с дебели връзки в управляващата партия), ще могат да вършат всякакви безобразия, напълно безнаказано до изборната дата, защото прокуратурата ще си мълчи. И така ще стане мощен негативен фактор в решаването на изборите.

А аз мислех, че на главния прокурор първата му грижа трябва да е спазването на закона, а не резултатите от изборите? В смисъл, той като какъв прави това изявление – може би е зам. шеф на щаба на ГЕРБ?

Действащият президент отново провидя антибългарска кампания (банално е да, но това си е неговият безкраен рефрен) в неприемането в Шенген – несправедливо било (защото ни мразят, нали?). А ти, байно, какво направи с посланиците, срещу които протестираха всички нормални държави с ДС късметчета (посланичета) по света? Тях ли да им натресем?

Външният министър малко хитрува, като обяснява, че България е спазила всички изисквания за влизане. Спазила е изискванията, но само ТЕХНИЧЕСКИТЕ, изразяващи се в бодлива тел, катери, модерни арести, спецсредства за наблюдение и компютърни системи. (Това за компютърните системи аз лично не го вярвам, че сме готови, докато не го видя да работи.) Истинските изисквания (духът на споразумението, а не буквата) – а именно – по спазване на закона, справедливост на присъдите, квалификация на правоохранителните органи, така че българската територия ДА Е НЕРАЗЛИЧИМА от територията на нормалните шенгенски държави, не са спазени. И ето, плъзга се и той по идеята за „втората категория“ европейци (жертва на антибългарски европейски расизъм?). И силна България показа, че няма да търпи такива простотии и постави ултиматум на джуджето ЕС.

Друг е въпросът, както започнах в началото, че този въпрос ни беше простен по политически причини и щяха да ни приемат в общия дом със всички бълхи и други паразити, които носим със себе си. Но ние започнахме като вмирисан клошар да се хвалим – колко добре сме обезпаразитени, и домакините, за да не се излагат пред съседите, отмениха събитието.

Никой ли няма желание да направим национален експеримент - да изчакаме да влезем в Шенген, когато завърши успешно реформата на МВР, прокуратурата и съдебната система в България?

Защо бе, защо възразявате – ей го къде е, почти сме приключили с реформите, както казват всички, които обичат да цитират европейски доклади.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване