09/18/11 12:27
(http://greentech-bg.net/)

Siemens обръща гръб на ядрената енергетика

Изпълнителният директор на Siemens обяви пред немското списание Der Spiegel, че компанията ще прекрати всички свои проекти в областта на ядрената енергетика, в това число и съвместната си дейност с руската компания Росатом, съобщи агенция Reuters. С това си решение компанията подкрепя плановете на германското правителство да се оттегли от ядрения сектор.

„Тази страница (ядрената) е затворена за нас“ – заявява Peter Loescher в интервю, публикувано в днешния брой на седмичното списание – „Това е отговор на категоричната политическа и обществена позиция на Германия към атомната енергия.“

Всички 17 ядрени реактора, работещи в началото на 2011 г. в Германия са построени от Siemens-KWU.  Кризата във Фукушима стана причина за рязък завой в енергийната политика на управляващата коалиция в страната, която декларира, че ще затвори всички свои атомни централи до 2022 година.

През 2009 година Siemens взе решение да обедини силите си с Росатом, като прекрати участието си в смесената компания с френския енергиен гигант Areva.

Заедно с руската компания, Siemens възнамеряваше да участва в разработката на ново поколение ядрен реактор, който да конкурира 1,650 MW -тия EPR на Areva. Loescher споделя пред немското списание, че неговата компания все още иска да си сътрудничи с руснаците, но само в други сектори, различни от ядрената енергетика.

Според различни публикации в медиите, Siemens прекратява сътрудничеството си с Росатом в областта на ядрените технологии не само заради катастрофата във Фукушима, но и поради сериозни съмнения на членове на фирменото ръководство, че подобно сътрудничеството ще има икономически смисъл.

Loescher заявява още в интервюто, че планът на Германия да спре всички ядрени централи в страната е „Проектът на века“, както и че вярва, че поставената цел страната да добива 35% от своята енергия от ВЕИ до 2020 година е напълно постижима.

По материали от: reuters

Публикувана на 09/18/11 12:27 http://feedproxy.google.com/~r/Greentech-bg/~3/9v7L-EuvHok/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване