09/18/11 22:17
(http://psabev.blogspot.com/)

Дупки пробиваме всякакви!

Въпрос: Как да пробием кръгъл отвор с диаметър 30 мм?

Отговор: Чрез боркорона 30мм.

Въпрос: Как да пробием кръгъл отвор с диаметър 9500 мм?

Отговор: Чрез боркорона 9500мм!

Вярвате или не, по време на една от неделните ни разходки по бул. Витоша се натъкнахме именно на това 1600-тонно чудовище, създадено в германската провинция Баден Вюртенберг специално, за да копае софийското метро. Частите му са дошли по р. Дунав, след което огромната боркорона е била сглобена на родна земя. „Къртицата“ си има име (София), обслужва се от 35 души и копае около 9-15 метра на ден. Принципът на работа е абсолютно същият като при боркороната, но управлението е малко по-сложно от това на подводница.

Както се досещате, обикновено „къртицата“ се намира около 25-30 метра под земята, тръгнала е от надлеза “Надежда”, през Централна гара, бул. “Мария Луиза” и бул. “Витоша”, където се очертава да е крайната дестинация на животинчето (засега). Продължението към бул. „Патриарх Евтимий“ ще се направи по друг начин, бе така любезен да ни каже един от хората на строежа. Иначе това, което виждате пред себе си е щитът, който е направен от високоустойчива стомана и се задвижва от 20 мощни двигателя. След “къртицата” друга система веднага полага пръстени (тюбинги), които оформят пръстена на тунела. Всеки е с дебелина 32 см и ширина 1,5 м.

Ето и какъв е планът за така оформилата се метрокъртичина:



Подобни публикации

Публикувана на 09/18/11 22:17 http://feedproxy.google.com/~r/psabev/~3/IuvcsHD4oHk/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване