09/23/11 14:00
(http://www.azcheta.com/)

Чети повече в квартала - малка ръчно направена библиотека

Да създадеш безплатна библиотека за всички не е лесна задача и нашите приятели от инициативата за Денонощна библиотека в София го знаят много добре.

За да направиш една малка, не чак толкова амбициозна библиотека в квартала обаче не се изискват големи усилия, инвестиции, разрешителни, непрекъснат контрол и перфектна локация. Общо взето, трябват малко свободно време, силен ентусиазъм и много, много любов към книгата и четенето.

Тод Бол и Рик Брукс от американския щат Уисконсин разполагат с последните две неща в изобилие, затова и през последните 2 години успяват да построят повече от 50 малки квартални библиотеки в кокетни къщички с размери 24" x 24" x 30" и някак да променят не само облика на своя град, но и да вдъхновят редица последователи, които да построят свои малки кокетни библиотеки в двора пред къщата си или близо до спирката на автобуса. Само с дърво и плексиглас, няколко книги от личната библиотека и една страхотна идея Бол и Брукс дават един различен поглед към ролята на библиотеките и малките жестове, които имат голямо влияние в общността.

Ръчно изработените библиотеки на "Little Free Library" (Малка безплатна библиотека) са направени семпло и кокетно, декорирани са чаровно и с усещане за домашен уют. Макар да събират събират едва около 20 книги, няма ограничение в разнообразието на жанрове и стилове - от руска класика и френски готварски книги до любими истории от детски автори като Роалд Дал и доктор Стеус. Всяка от книгите в малките библиотеки е означена със специален знак и надписа “Вземи книга, остави книга”("Take a Book, Leave a Book.").

"Първоначалната мотивация за този проект, без съмнение, е страхотното усещане, което хората получават около тези малки библиотеки," подчертава Рик Брукс.

Според думите на другия инициатор Тод Бол е наистина интересен начинът, по който тези  библиотеки действат на обитателите на квартала. “Те приканват хората да спират на улицата и да говорят със своите съседи за книги и литература по начин, по който никога нямаше да се случи, ако просто се бяха срещнали на улицата”, твърди Бол.

В сайта на инициативата, която се разраства непрекъснато, двамата създатели дават съвети за това как сами можете да си направите “Малка безплатна библиотека” или предлагат да ви я направят, поддържат и дискусия за това какви книги да присъстват в кварталните библиотеки и защо. Според Бол и Брук обаче най-интересното в тези “книжни къщички” са самите истории зад тях - на хората, на книгите, на идеите и случките около тях. Двамата библиотечни пионери събират тези истории и очакват, ако решите да направите своя малка безплатна библиотека в двора, да им изпратите снимка и кратка история.

И ако все още сте скептични, че подобна идея може да се реализира у нас, е време е да ви кажа, Бол и Брукс споменават, че вече има една “Малка безплатна библиотека” и в България. Интересно е обаче къде се намира. Ако знаете, ще се радваме да ни споделите, за да я посетим и отбележим както трябва.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване