09/26/11 13:21
(http://greentech-bg.net/)

Рестарт на най-големия експериментален реактор за ядрен синтез

Изследователски екип рестартира най-големия в света експериментален реактор за осъществяване на ядрен синтез – Joint European Torus (JET), намиращ се край Оксфорд, U.K. Проектът беше стопиран временно, докато бъде инсталирана нова обшивка, наподобяваща обшивката на другия експериментален реактор за ядрен синтез, който се изгражда в момента в Южна Франция – International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER).

Според екипът на JET новата обшивка от лекия метал берилий е по-подходяща за екстремалните условия, при които протича един непрекъсваем процес на ядрен синтез, в сравнение с предишната обшивка от карбонови влакна. В същото време вече ще бъдат възможни експерименти, включващи лазери, подобно на експериментите, които се провеждат в момента в National Ignition Facility в Калифорния.

JET е реактор от типа tokamak – има формата на поничка (или doughnut) и съхранява водород във формата на плазма, под влиянието на мощни магнитни полета. Силното магнитно поле и високата температура би трябвало да предизвикат сливане на водородните ядра и образуването на атоми на хелия, при което се отделя огромно количество енергия и свободни високоенергийни неутрони. JET е единственият токамак в света, проектиран да работи с тритий – радиоактивната форма на водорода, при която ядрото съдържа два неутрона, както и деутерий – съдържащ един неутрон в ядрото си. Сливането на тези две форми на водорода води до отделянето на огромно количество енергия. След като бъде завършен, ITER ще осъществява същия процес на ядрен синтез.

По материали от: technologyreview

Публикувана на 09/26/11 13:21 http://feedproxy.google.com/~r/Greentech-bg/~3/U3ZuCnT3LOI/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване