10/02/11 06:18
(http://www.kldn.net/)

Как да ползваме широкоъгълен обектив?


Преди около 2 години си взех един супер широкоъгълен обектив – Tokina 11-16mm f/2.8 и още от тогава имах проблеми да снимам с него. Не че е развален, просто широкоъгълния обектив “вкарва” прекалено много неща в кадъра и след това в снимката липсва акцент. Когато липсва акцент, то липсва и стойност, защото гледащите снимката не знаят какво си снимал.

През тези няколко години минах през много фази в отношението ми към този обектив: игнорирах го, исках да го продавам, ползвах го само на партита, считах че цветовете му са смотани и т.н. Истината, е че чак сега се научих да го ползвам и общо взето ми се получава, когато спазвам следните правила:

1. Снимам близък обект отдолу;
2. Снимам близък обект, върху който акцентирам, я останалата част от композицията подреждам така, че да се вижда контектса на обекта.

Дори и да нямате супер широкоъгълен обектив, горните правила са валидни като ползвате дори “китовите” 18-55 обективи, с които идват повечето фотоапарати. Ще ми е интересно да споделите вашите правила за ползване на широкоъгълен обектив. Ако слагате и хипер-връзки ще е още по-хубави.

Публикувана на 10/02/11 06:18 http://www.kldn.net/?p=1841
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване