10/04/11 22:24
(http://www.kulinarno-joana.com/)

И не само защото е есен

Тези дни нямам никаква муза за писане, но за това пък много ми се готви. Готвят ми се все различни и необичайни неща. Музата ми е сезонът, в който всички цветове изпъстрят пазарите и в който все по-често търся топло местенце. Местенцето е кухнята ми. В новия сезон предусещам ароматите, които ще я изпълнят, които ще изпълнят мен. Ще заменя свежото бяло вино с плътно и червено, от което страните ми ще пламват като на свенлива влюбена девойка, но вместо да свеждам поглед, ще се огледам и ще потърся топлите цветове на есента, които да сложа в чинията си.

Плътни тонове от аромати ще зазвучат от парата надигаща капака на тенджерата. Вкусът ще бъде нов и интригуващ, макар съставките да са все познати. Семпли или авангардни, ястията ще събуждат емоции. Неопитвани досега комбинации, любимото ми съчетание от сладко и солено, ярки, открояващи се подправки и няколко изследователски теми свързани с храната ще поддържат идеите ми. И не само защото е есен. И не само…

Хапки от тиква и шунка серано

Адаптирано от книгата The French Market

Това е първото ми предложение от есенната поредицата. Лесни за приготвяне, тези хапки може да се впишат във всяко парти или като предястие, или като добавка в салатата.

В оригинала на рецептата се използва френската шунка Bayonne, която не можах да открия, но и да си призная не съм търсила настойчиво. Френската сушена шунка може да се замени с италианското прошуто крудо или испанската шунка серано.

Когато помирисах току-що нарязаните на половин милиметър парчета серано си казах, че точно това ще използвам за тази рецепта. Усетих аромат на орехи, който веднага свързах с печената тиква и в представите си за тези хапки усетих уравновесената комбинация от сладката тиква и не много солената ароматна и хрупкава шунка. По-късно не можах да уловя този орехов аромат, който ме завладя, но решението беше взето.

Продукти:

  • 16 бр. малки парчета тиква, около 4 см. дълги и 1,5 см. дебели (около 300 гр. тиква)
  • 16 бр. тънко нарязани парчета шунка серано (около 100 гр. шунка)
  • зехтин
  • морска сол и прясно смлян черен пипер

Всяко парче тиква се увива с парче шунка. Хапките се подреждат в тава. Поръсват се със зехтин, сол и черен пипер. Пекат се в предварително нагрята фурна на 180°C за 30-40 минути или докато тиквата стане готова, а шунката хрупкава. Сервират се веднага.

Забележка: Опитах хапките и с батат, вместо тиква. Получава се също много добре.





Кулинарно - в кухнята с Йоана И не само защото е есен от Йоана Петрова - Кулинарно - в кухнята с Йоана
За още публикации, прочети съдържанието на блога или разгледай мозайката от снимки.
Публикувана на 10/04/11 22:24 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/eeP11YVbHL8/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване