10/04/11 18:19
(http://greentech-bg.net/)

Подземни вакуумни системи за събиране на отпадъците

В Стокхолм функционира  първата в Швеция автоматична система за събиране на отпадъците, инсталирана от инженеринговата компания Envac. Тя е инсталирана под земята и изпразва кошчетата за отпадъци автоматично, когато се напълнят до определено ниво. Това гарантира, че никога няма да има разпилени отпадъци около тях, ако не бъдат изпразнени своевременно. Системата е разположена в един от парковете на шведската столица – Mariatorget и има 6 рецепторни станции.

„Този проект е изключително важен за нас, тъй като това е първият случай, когато такава система се ползва в публично парково пространство. Тук има изключителна необходимост от подобно решение, особено през лятото, когато хората масово ползват парка, събират се и се хранят, употребяват голямо количество напитки. След тях остава неизбежно голямо количество отпадъци.“ – казва Joakim Karlsson, Маркетинг менажер и вицепрезидент на Envac Scandinavia AB.

Системата на самопочистващите се кошчета използва вакуумната технология на Envac. Рецепторните станции (кошчетата) са снабдени със сензор за ниво, който подава сигнал при достигането на определеното ниво и задейства специална клапа, при което отпадъците биват всмукани в тръбопровод под земята и доставяни до контейнер в колекторния терминал(също под земята).

Контейнерът се изпразва на всеки 14 дни, като се издига до нивото на земята със специална хидралвична платформа. След това отпадъците се превозват по конвенционалният начин с камион до инсиниратора в Högdalen, в южната част на Стокхолм, където при тяхното изгаряне се добива топлина и електричество. Системата е конфигурирана така, че да позволява свързането на допълнителни рецепторни станции  в околните сгради или нови кошчета в парка.

Envac UK Ltd спечели приза в категорията за Отпадъци на Sustain Magazine Awards 2011. Базираната в Wembley компания, която е единствената, предлагаща в UK подземни вакуумни системи за управление на отпадъците, победи в конкурса 4 конкурентни участници заради революционния си подход, демонстриран в жилищния район Forum House на Wembley City. Откакто системата на Envac работи тук, въглеродните емисии, генерирани от автомобилите, извозващи отпадъците в квартала, са намалели с 90% (!), а нивото на рециклиране е достигнало стойност , двукратно по-висока от средното за Лондон.

Още много квартали и райони в UK очакват да внедрят подобни подземни вакуумни системи до края на 2011 година в своя стремеж да повишат комфорта на обитателите си, както и да намалят отрицателното въздействие върху околната среда при традиционното събиране и извозване на отпадъците.

Envac имат поръчка за изграждане на още една подобна система и в жилищния квартал Hammarby Sjöstad на Стокхолм. Тя ще включва 7 рецепторни станции на пристанището и изграждането и започва тази есен.
Envac са доставяли такива вакуумни системи и самоизпразващи се кошчета и в жилищните райони Nissastrand в Halmstad, Швеция и в центъра на холандския град Almere.

По материали от: recyclingportal.eu

Публикувана на 10/04/11 18:19 http://feedproxy.google.com/~r/Greentech-bg/~3/vEKOHo45xQg/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване