10/06/11 20:51
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Киш с грозде, прошуто Сан Даниеле и сирене Мюнстер

От топлия сладък цвят на есенната тиква бързам да се прехвърля към сочното и ароматно грозде, неизменно съпътстващо сезона и дълги теми за разговор. И май чак сега осъзнавам каква роля може да изиграе то – от насладата да си откъснеш чепка грозде, през различните му варианти в алкохолни напитки, до сладките интерпретации в десерти, желета и сладка. Чак когато се замислям над това и започвам да действам по-активно по темата, виждам неговия огромен потенциал, но може би трябваше да мине време, за да го усетя.

Голямото ми желание сега е да използвам сладкия плод във всичко, като ще започна с една не чак толкова изненадваща комбинация в киш с шунка и сирене. Несъмнено сладката нотка, която гроздето дава, чудесно уравновесява солената шунка и силния аромат на сиренето Мюнстер. Включвам тази рецепта в категорията парти, тъй като е много подходяща и като мини варианти на киш.

Киш с грозде, прошуто Сан Даниеле и сирене Мюнстер

Използваната от мен сушена италианска шунка Сан Даниеле може да се замени с всяка една сушена шунка по твой вкус. Но за сиренето тук мога да поспоря относно заместването му. Меко и миризливо, то се топи прекрасно и дава плътен вкус на киша. Но всичко би било прекалено силно, солено и сухо без сочните и сладки зърна бяло грозде, които добавих. Предлагам да опиташ този вариант.

Използвам форма за тарт с размери 27 см. (В Икеа има форми с подвижно дъно на много добра цена.)

За тестото:

  • 250 гр. брашно
  • 1/2 чаена лъжица сол
  • 150 гр. студено масло, нарязано на кубчета
  • 1 жълтък, от яйце от свободно отглеждана кокошка
  • 50 мл. студена вода

В купа се смесват пресятото брашно и солта. Добавя се маслото и с бързи движения на пръстите се смесва с брашното докато сместа стане на трохи. Добавя се жълтъкът и водата по малко. С бързи движения всички продукти се смесват докато се получи ронливо тесто. Тестото се събира на топка, сплесква се леко във формата на диск и се увива в стреч фолио. Оставя се в хладилник за 20-30 минути.

Охладеното тесто се разточва на кръг с диаметър малко по-голям от този на формата, която ще се използва. За разточването се използва малко брашно върху плота, за да не залепне тестото. С помощта на точилка тестото се прехвърля във формата. (Взима се единият край на тестото и се завива на точилката, докато се стигне до другия край. Точилката се поставя върху единия край на формата и се развива.) Тестото се оформя по дъното и стените на формата. Охлажда се за 10-15 минути в хладилник.

През това време фурната се нагрява на 190°C. Тестото се надупчва на няколко места с вилица и се покрива с хартия за печене, а върху нея се слагат бобени или лещени зърна. Пече се 10 минути, след което зърната и хартията се махат и тестото се допича за още 15 минути. Оставя се да се охлади.

За плънката:

  • 100 гр. прошуто Сан Даниеле, нарязана фино
  • 150 гр. сирене Мюнстер, нарязано на кубчета
  • 100 гр. зърна бяло грозде, разполовени и с отстранени семена
  • 250 мл. сметана за готвене (Може да се използва заквасена или течна. Аз използвах среден вариант – кулинарна сметана на President.)
  • 100 мл. прясно мляко
  • 3 яйца от свободно отглеждани кокошки
  • сол и черен пипер

Яйцата се разбиват леко с телена бъркалка. Към тях се добавят сметаната, прясното мляко, сол и черен пипер на вкус.

Върху охладеното тесто се разпределя шунката. Залива се с яйчната смес. Отгоре се подреждат кубчетата сирене и зърната грозде. Кишът се пече в предварително нагрята на 180°C фурна за 45 минути. Може да се сервира топъл или студен.





Кулинарно - в кухнята с Йоана Киш с грозде, прошуто Сан Даниеле и сирене Мюнстер от Йоана Петрова - Кулинарно - в кухнята с Йоана
За още публикации, прочети съдържанието на блога или разгледай мозайката от снимки.
Публикувана на 10/06/11 20:51 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/x5TL68kgBlM/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване