10/09/11 09:40
(http://www.bivol.bg/)

1500 фалшиви заявления за гласуване от Турция

MFA-2011-10-09-00.11.16
Страницата на МВнР на 8 октомври 2011 през нощта. На 9-ти сутринта списъкът с адресите на гражданите беше премахнат

Точно 1536 български граждани, живеещи в Турция са заявили повече от един път, че ще гласуват на президентските избори извън България. Става въпрос за лица, за които съвпадат както трите имена, така и техният пълен постоянен адрес на местоживеене в България.

Това се открива в списък публикуван на страницата от МВнР на 7-ми или 8-ми октомври 2011, който съдържа трите имена на 36080 лица, заедно с пълните им постоянни адреси в България. За сравнение от всички държави извън Турция са подадени само 39 дублиращи се заявления.

Анализът на данните от скандалния списък беше направен от участници в инициативата "Искаме да гласуваме", които по-рано протестираха срещу ограниченията за приемане на заявления, поради формализъм и буквоядство в българските мисии в чужбина. Заявленията, основно от страни в Западна Европа, бяха отхвърляни с различни аргументи - били попълнени на латиница, а не на кирилица, не били "по образец", не били подадени в единствено правилния формат PDF и други. Освен това МВнР заблуди гражданите с информация, че в места където има почетни консули на България са нужни само 20 заявления. В резултат на това в три града в Германия не бяха разкрити секции за гласуване, тъй като бяха подадени повече от 20, но по-малко от задължителните 100 заявления.

Закъснялата и на места липсваща разяснителна кампания за предстоящите избори доведе до там, че в Барцелона и Милано, където на миналите избори са гласували над 1000 българи изобщо няма да има разкрити секции.

Новият скандал, в който са замесени МВнР и ГРАО е двоен: от една страна са публикувани в нарушение на закона лични данни, директно излагащи на опасност имотите и жилищата на сънародниците ни, които повечето време в годината живеят извън страната. От друга страна ГРАО не проверяват дублиращите се и следователно фалшиви заявления, чийто брой в Турция е значителен. На базата на броя на заявленията, включително и фалшивите, ЦИК решава в кои градове в чужбина да бъдат отворени секции за гласуване.

Следният анализ показва, че броят на местата за гласуване в Турция се увеличава на всеки избори, а в западните страни намалява (Испания е едно изключение).

Турция
2011 : 23
2009 : 17

САЩ
2011 : 14
2009 : 18
2005 : 44

Испания
2011 : 23
2009 : 19

Франция
2011 : 4
2009 : 6

Великобритания
2011 : 3
2009 : 3
2005 : 11

"Точно както прогнозирахме, не беше засегната по никакъв начин Турция, където се наблюдава нарастване на броя на градовете, в които ще се гласува с 41%! Трудностите удариха отново българите в Западна Европа, САЩ и Австралия, където броят на градовете продължава да намалява - 21% по-малко тази година. Като илюстрация - във Франция секция няма да бъде открита в Mарсилия, въпреки че там на избори 2009 гласуваха близо 400 души" - обобщи Стефан Манов, математик от Тулуза, потърсен за коментар от Биволъ.

Според Манов, който активно наблюдавал изготвянето на новия Изборателен кодекс, спадът на общия брой градове в чужбина, в които ще има секции е пряк резултат на трудностите, заложени от законодателя и самата идея за подаване на заявления. В новия ИК отпадна възможността да се разкриват секции по преценка на посланика и се утежни силно процедурата за подаване на заявления в електронен формат, който задължително трябва да е PDF по изискване на ЦИК.

Скандалът с големия брой фалшиви заявления от Турция обаче показва, че има и друга причина за големия брой секции там, която вече е от компетентността на прокуратурата.

Публикувана на 10/09/11 09:40 http://www.bivol.bg/falshivi-zaiavlenia-turcia.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване