10/10/11 11:00
(http://www.azcheta.com/)

Поезията на Олимписките игри 2012

Кой казва, че поезията и спортът не могат да виреят заедно? Опровержението идва не откъде да е, а от най-голямото спортно събитие в света – Олимпийските игри. Макар и все още да не са включили поезията като състезателна дисциплина, тя намира своето място сред спортистите. На официалния сайт London2012.com обявиха, че последният стих от „Одисей“ на Алфред Лорд Тенисън ще бъде гравирани на стена в градчето на атлетите. Откъсът бе номиниран от хората и избран от жури, включващо поетесата лауреат Ан Дъфи и писателя Себастиан Фолкс.

Последният ред „да се бориш, да дириш и да не отстъпваш“ ще окуражава не само спортистите през лятото на 2012, но и бъдещите поколения. След като олимпийците напуснат градчето, то ще отвори обятия за нови постоянни обитатели, а думите на Тенисън ще останат да напомнят, разказват и вдъхновяват.

Проектът е част от „Печелившите думи“ – инциатива, подета от Уилям Сигхарт, основателят на Националния поетичен ден, който умело се зае да внедри поезията в Игрите. Освен Тенисън начинанието включва и Spark Catchers („Ловци на светлина“) на Лем Сисай, чийто думи ще бъдат избродирани върху дървена структура в Олимпийския парк. Вдъхновен от миналото на мястото, Сисай излял на бялия лист историята на кибритената фабрика на Брайънт и Мей, която все още се спотайва в единия ъгъл на парка в Боу. Други известни поети, които ще повличат минувачите от Олимпийския парк към света на лиричното слово, са Джо Шапкот, Карълайн Бърд, Джон Бърнсайд и Карол Ан Дъфи.

„Печеливши думи“ ще проправи пътя на народа към поезията“, коментира Уилям Сигхарт в официалния сайт на инциативата WinningWordsPoetry.com, „показвайки поезията като ценна част от националния живот и чудесен начин да се насладим и да отпразнуваме вълнуващите мигове от Игрите през 2012.“

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване