10/12/11 07:58
(http://www.bivol.bg)

Николай Марков: Разказът на Устинов е достоверен

markovНиколай Марков е бивш служител на НСО, офицер, потомствен военен, завършил Висшето военно училище „Васил Левски" във Велико Търново. Инженер в областта на телекомуникациите. Има и второ висше образование – право.

Марков работи в НСО от 1993 г. до лятото на 2007. Охранявал е президентите Желев и Първанов, политици от различни партии и гостуващи държавници.

Уволнен е скандално, след като написва доклад до президента за безобразия в службата. По темата вижте подробното интервю на Марков от 2007 г. в e-vestnik.

Пред Биволъ Николай Марков коментира състоянието на НСО в края на президентския мандат и нужните реформи в службите, както и скандалните разкрития на бившия му колега от НСО Пламен Устинов. Преди седмица Устинов разказа пред медиите, че Алексей Петров е поръчал убийството на Гриша Ганчев, а президентът Георги Първанов е прикрил това престъпление. Разкритията му бяха премълчани от основните български медии.

Биволъ припомня, че както Алексей Петров, така и Гриша Ганчев фигурират в доклада за българската организирана престъпност на бившия американски посланик в София Джеймс Пардю:

Алексей Петров - Трактора, Златомир Иванов - Баретата - Съюз на бившите командоси Спартак, Лев Инс, преди Аполо & Болкан - контрабанда, изнудване, рекет, проституция и трафик на жени. И двамата са обвинени за тежки престъпления, но са на свобода. Алексей Петров е кандидат за президент на предстоящите избори. http://wikileaks.org/cable/2005/07/05SOFIA1207.html#parE

Гриша Ганчев - Литекс. "Незаконните дейности на Литекс са свързани с контрабанда на петрол, финансови измами, пране на пари, изнудване и рекет." http://wikileaks.org/cable/2005/07/05SOFIA1207.html#parH

- Как се развиват делата, които заведохте след уволнението от НСО?

Преди започване на съдебните дела срещу мен, които лично Георги Първанов ми „обеща", в публичното пространство аз заявих "Нека бъда тест за съдебната система, която има претенции за реформираност." Обвиненията по наказателния кодекс, както и съдебния процес бяха автентичен пример за това, че правораздавателните и правоохранителните органи се управляват и функционират от връзкари и некадърници поставени като магистрати да обслужват единствено политически интереси. Когато няма политически, обслужват личните си интереси най-често чрез корупция. Българските граждани, които търсят справедливост или изпадат в отчаяние и безсилие ако нямат достатъчно пари за рушвети, продължават да търсят правата си в Европейския съд. До там стигнах и аз и очаквам решение. България според това, което се разигра пред очите ми се превърна в едно политическо, икономическо и социално чудовище, което се управлява от неграмотни, амбициозни и агресивни хора, поставени обикновено по роднинска или партийна линия. Резултатът от това е пред очите ни.

- Твърди се, че числеността на службата е вече над 1000 души. Реалистична ли е такава цифра?

Да, реалистична е. Ако се има пред вид всички,които носят служебна карта на НСО – да. В това число и прилежащите помощни стопанства, които се поддържат от тази служба. Офицерският, старшинският и волнонаемният състав е възможно да варира около горната цифра, но понеже е относително непостоянна, поради голямото текучество, обикновено когато се задават подобни въпроси от медиите началниците уклончиво отговорят „Не е точно така". С това прикриват тоталната липса на реформи и избягване на отговора на естествения въпрос: трима генерали ли управляват хиляда души. Лично на мен, като кадрови военослужещ, ми е много смешно. Генералите в България не са завършили военни училища, не са ходили войници и смея да твърдя, че са полуграмотни. Това са удобните хора и това е действителноста.

- Познавате ли Пламен Устинов, бивш служител на НСО? Имате ли спомени от съвместна работа с него? За какво е уволнен?

В НСО всички хора се познават , такава е службата, такава е и работата в нея. Той беше от старшинския състав, който охранява пред домовете на обектите. Аз работех в отдел „Лични охрани". Нямаме конкретни допирни точки при изпълнение на задълженията ни. Зная, обаче, че него го поставяха на сравнително отговорни места. Вероятно ръководството на службата е разчитало на специфични качества, които той притежава. Причината да бъде уволнен, доколкото си спомням, беше поредният скандал в НСО за служители, които работят противозаконно като охранители на лица от публичното пространство, по които често се стреляше. Разбира се, той не беше единствен и това се случваше не без знанието на ръководството и президента Георги Първанов. Всичко беше една информационна мрежа от вплетена държавна власт с т.нар. организирана престъпност. Интересите бяха финансови, а генерираните капитали бяха необходими за правене на политика. Преливаха се огромни суми. На определен период от време, служителите, които знаят повече, се „изчистваха". Първото нещо, което аз заявих пред президентството е, че НСО е превърната в банка кадри на организираната престъпност. Изводите оставям на всеки.

- Достоверен ли е според Вас разказа на Устинов, който направи скандални разкрития за Алексей Петров и Георги Първанов?

Пламен Устинов е честолюбив човек. В средите, в които е работил, подмазвачите и некадърниците не вървят. От тази гледна точка мога да приема фактите, които той представи за достоверни. Зная, че е имал достъп до подобна информация, заради която може да прави подобни изводи. Нима определени хора в държавата не знаят, че той беше от най-близкия кръг на Алексей Петров? В НСО това се знаеше от всеки служител и продължи доста години. Или пък никой не е знаел, че самият Алексей Петров работеше също за специалните служби под друга форма? На политиците винаги са им трябвали власт и пари. И понеже са некадърни и страхливи да постигнат това по законен начин, използваха групировки. Всяка от тях обслужваше определени типове политика. След това всичко се изроди и до днес е все така. В шаха това положение се нарича „пат".

- Имате ли спомени служители на НСО да са въвлечени в "мокри поръчки" като тази, която описва Устинов за ликвидирането на Гриша Ганчев, поръчан от Алексай Петров?

На този етап от развитието на приказката в България се налага да не си спомням много неща. Когато цялата власт е в мръсни ръце да си спомняш е лукс. Аз се надявах, че институциите на Европейския съюз са по-гъвкави. Предоверих се в тази посока, защото, всъщност, те все още се изграждат. Трябва време. Гриша Ганчев е също с охрана от бивши офицери от НСО. Шеф на охраната му е бивш началник от НСО, доскоро със свръхголеми правомощия в службите. Нищо в службата не се случва без знанието на президента Георги Първанов. Служителите в НСО се ползват за много неща, затова президентът осуети приемането на специален закон. Такъв не беше изгоден на никого. Те добре знаят защо.Тук ще замълча.

- Очаквате ли промяна в НСО след като Първанов сдаде властта на новия президент?

Георги Първанов не е умен човек, но е изключително коварен и андрешковски хитър политик. Това е рутина, добита в пералнята за мръсно бело, например, ген. Румен Миланов, който беше назначен от него с указ за началник на НСО с цел да се прикрият всички вътрешни скандали в службата, както и да се прикрят пред обществото някои мръсни истини, сега е имплантиран като "творец" по национална сигурност в Министерски съвет (БОРКОР б.ред.) и дясна ръка на Бойко Борисов по отношение на сигурността. Вероятно орденът, получен от Георги Първанов трябва да заличи спомена, че става въпрос за катаджия, който разбира от всичко и е бил шеф на всичко. Резултатът, разбира се, е нищо.

Разбира се, че очаквам промени след Първанов. Румен Миланов ги е написал в стратегията си за национална сигурност. Само министър на вътрешните работи не е бил или евентуално министър на сигурността. Възможно е да „заслужи" и тези постове в дълбока пенсионна възраст, защото е „незаменим експерт". Ако и новият президент е „наш човек", кръгът се затваря. Единственото сигурно ще остане , че операция „Чисти ръце" ще се отложи пак с пет години. Причината е естествена и логична – ръцете ни са мръсни.

- Какви промени трябва да има според Вас?

В никакъв случай военизирана структура. Първо, защото няма нищо общо с военните, второ защото там няма военни, а учители по физическо възпитание и потомци на партизани и деятели на Бузлуджа и трето европейският модел по същество се разминава със съветския модел за сигурност в държавата. Ако сме членове на ЕС, нека всички горепосочени да отидат да изпълняват задължения според образователния им ценз. Това го казвам с най-добри пожелания, защото стана модерно в България образованието да няма значение.

Промените в НСО биха започнали единствено и само с промени в цялата държава. Според действащото законодателство, такива промени са невъзможни.

Нещо повече , в недалечно бъдеще са възможни хиляда генерала в тази служба, стига гражданите да си мълчат.

Ако пък има политическа воля за реформи тя би започнала с освобождаването на всички „реформатори" досега. НСО е неделима част от специалните служби и реформата е немислима без да е свързана с обща концепция, разбира се в една законова рамка. Девоенизирането би трябвало да е основен приоритет. Всяко друго начинание би спряло промените. Не трябва да се допуска реформа без изчистване от миналото, което все още е настояще. С тази язва трябва да се разделим завинаги. Да върнеш доверието на хората към подобни институции не е лесна работа. Празното говорене, че като мине време гражданите ще разберат промените е признание за некадърност. Роднинството и съпружеството са благородни като съдържание, но са метастази в крехката ни държава. С тях трябва да се приключи. Тайните служби много отдавна и в целия свят нямат смисъл на скрити, непрозрачни и неясни образования, а на работещи модели, които изграждат сигурността на държавата и гражданите. За съжаление представата в България на „реформаторите" с партийни билети има смисъл само за спъване на демократичното развитие на страната и връщането й на едни добре познати за тях коловози. Така няма да им се наложи да отговарят пред народа си откъде произтича властта им и как разполагат с толкова много пари, придобити по престъпен начин.

Публикувана на 10/12/11 07:58 http://www.bivol.bg/interview-markov.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване