10/13/11 07:07
(http://ikonomika.org/)

Германия да опрости кредитите за БДЖ!

Гърция е свръхзадлъжняла и затова Германия настоява за преструктуриране (един вид опрощаване) на дълговете й към частни банки.

Обаче, ако за Гърция може, защо да не може за БДЖ?

БДЖ също е свръхзадлъжняла компания – защо и към нея не подходим по същия начин? Дълговете на БДЖ да бъдат преструктурирани (намалени) до по-поносими нива.

Има и други прилики между Гърция и БДЖ. И Гърция, и БДЖ са нереформирани. И Гърция, и БДЖ са управлявани лошо години наред. И Гърция, и БДЖ дължат пари на западни банки. И Гърция, и БДЖ имат синдикати. И Гърция, и БДЖ продължават да трупат ежегодни дефицити въпреки опитите за стабилизация. Гърция е най-бедната страна в Западна Европа, но пък БДЖ е най-губещата жп компания в Източна Европа.

В случая на БДЖ, за немското правителство е дори по-лесно да помогне – в крайна сметка, един от големите кредитори на БДЖ е немската държавна банка KfW, която е застраховала кредита към БДЖ в държавния експортен застраховател, подкрепян от немския държавен бюджет.

Синдикатите да отиват пред немското посолство и да започват протести…



Блогът за икономика 2011

Публикувана на 10/13/11 07:07 http://ikonomika.org/?p=5851
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване