10/18/11 10:17
(http://www.azcheta.com/)

Президентските избори и писаното слово

По-малко от седмица остава до изборите за президент и надпреварата за привличането на нерешилите за кого да гласуват става все по-сериозна. И тъй като обикновено в последния момент решават най-вече младите, които стоят по-далеко от политиката, голяма част от усилията се насочват натам. Кандидатите показват афинитет към културата и това няма как да не е така, щом се гласят да стават президенти на сочената за една от най-умни нации на света.

Двама от тях обаче се насочват директно към книгите като универсален символ на мъдростта, образованието и всичко останало. Това са кандидатите с първите две номера в бюлетините - Меглена Кунева и Росен Плевнелиев. Третият основен претендент Ивайло Калфин, за добро или зло, пропуска този елемент в кампанията си.

В биографичния матерал преди президентския дебат по бТВ в събота Меглена Кунева посеща камерите пред библиотеката си и разказва защо й е толкова важна. "Един човек се познава по книгите си", казва тя пред медията. В нейната платформа е заложена и "Инициатива „Преведена България” за подпомагане превода на български книги от съвременни и класически автори", от която авторите ни наистина имат нужда.

По-дълбоко във връзката със словото обаче като че ли навлиза Росен Плевнелиев. Той залага най-силно послание, свързано с книгите и изобщо книжовността - писаното слово, в което сам превръща част от акцентите на кандидатурата си в предизборния клип.

По-нататък в клипа млади хора си говорят пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", препратка към онова, за което Плевнелиев толкова често говори в кампанията си - тясната връзка между нуждите на икономиката и кадрите, които образователните институции създават.

Книгата, която младежите в кадъра разглеждат, също не е случайна - "Елементът" на сър Кен Робинсън е сред настолните четива за това как образованието трябва да се промени, за да развива творческото мислене у хората.

И за да приключим темата за Росен Плевнелиев и книгите, ще ви разкрия, че според източници от щаба на Плевнелиев, малко преди официалния старт на предизборната кампания негова позната му е подарила "Изкуството да говорим пред другите" на Дейл Карнеги. Книгата е изключително важен наръчник по поведение пред аудитория, доказал се пред няколко десетилетия като успешен помощник. В изданието самият Карнеги казва, че тази книга е най-полезна с практика, а социологическите проучвания засега сочат Плевнелиев за най-вероятния практикуващ говорене пред публиката от най-високия държавен пост през следващите 5 години. Ако има нещо, което бившият регионален министър със сигурност вече е научил от "Изкуството да говорим пред другите", то е да бъде истински и позитивен в поведението си пред публика и това със сигурност ще му донесе предимство пред останалите кандидати.

Този материал няма за цел да ви накара да гласувате за някой от описаните кандидати. Но да, надявам се че този ъгъл към предизборната кампания ще ви убеди още по-силно, че трябва в неделя да отидете до урните, за да направите своя избор. Просто защото гласът ви наистина е важен.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване