10/20/11 01:44
(http://www.gorichka.bg/)

Яна Бюрер Тавание и Александър Андреев на Миксер 3

яна+алек

Яна е активист и журналист. Повече от пет години ръководи отдел “Общество” на “Капитал”. През 2009 печели международна стипендия за журналистика и започва да изследва положението в институциите за хора с умствени увреждания и психични разстройства на Балканите. В момента Яна се занимава с кампаниите и комуникациите на Български хелзинкски комитет. От тази година е TED Fellow - първият от Централна и Източна Европа.

Алек е програмист по признание. В момента е организатор на конференцията TEDxBG и анализатор в инвестиционен фонд. От време на време се изявява като лектор в СУ. Обича да започва нови неща и рядко го свърта да прави едно и също повече от 2-3 години. От скоро е привлечен от свободата на non-profit проектите.

______________________________________________________________________________

Горичка: За какво ще ни разкажете на Миксер?

За TimeHeroes, нашият проект, който ще свързва доброволците и организациите, които ги търсят. Искаме когато ти дойде желанието за 5 минути да можеш да видиш на едно място всички възможности за доброволство в близките дни, да си избереш и да се запишеш.

Горичка: Кой е най-яркият ви доброволчески спомен?

Яна: Последния София Прайд, където помагах с организацията. Два часа преди да почне се бяхме събрали с доброволците, за последни напътствия. Беше важно, понеже отгоре на всичко имаше много отправени заплахи към Прайда, и трябваше да преговорим как действаме. Та имаше нечовешка енергия в тази тълпа. Нямаше страх. Имаше плам. Това бяха едни двадесет човека, дошли да променят света.

Алек: Едно посещение в дом за бебета-сираци (“Надежда за малките” в Княжево), където след като си свършихме работата час-два си играхме с изключително сладките бебета. Домовете за деца са идеален пример, затова как  доброволческата работа може да е и полезно и забавно и за двете страни.

Горичка: Каква доброволческа инициатива би искал да видиш в България?

Алек: Ще ми се по-често да се създава нещо от нулата, както по селата се строят църкви с доброволчески труд. Да се хванем и да построим една ботаническа градина в парка, например.

Яна: Всъщност онова, което аз искам да видя, е разнообразие. Искам да мога да избирам между типове инициативи - да помагам на деца, на животни, на природата… Искам да мога да избирам и съобразно свободното си време - дали да даря половин час или един ден. В момента няма място, където да мога да направя този избор. Затова ще има TimeHeroes.

Горичка: В кое доброволческо събитие не трябва да изпускаме да се включим в скоро време

Доброволческия ден на TEDxBG на 15-ти януари. Елате, дори да не ходите на конференцията. Следете във Facebook.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Миксер 3 е на 25 октомври, вторник в +ТОВА. Запазате вашето място ТУК

Публикувана на 10/20/11 01:44 http://blog.gorichka.bg/?p=5155
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване