10/24/11 07:55
(http://vasvalch.com/)

“Властта на хората” – една добре структурирана книга

Властта на хоратаБях сред първите, които получиха копие от “Властта на хората” на Пламен Русев, но съвсем наскоро успях да й обърна необходимото внимание. И веднага осъзнах, че съм направила сериозна грешка и е трябвало да я прочета веднага: защото книгата се чете бързо и леко, а в нея има интересни изводи и добре структурирани обобщения за поведението на марките в социалните медии.

Правя това ревю с една уговорка: съзнавам, че не съм типичният читател, нито пък се вписвам напълно в таргет аудиторията на тази книга. Затова ще опиша с какво тя може да е полезна на читателите и на кого я препоръчвам най-силно. Според мен книгата е създадена с оглед нуждите на (маркетинг или не) мениджърите, които имат желание да знаят повече за социалните медии, профила на аудиторията в тях, подходящия стил на поведение и възможностите, които те предоставят в комуникационен план. Твърде амбициозно и на практика невъзможно е да напишеш книга, която ще е еднакво полезна както на начинаещи, така и на общностни мениджъри с няколко години онлайн-опит. С оглед на общите познания на маркетинг-бранша у нас мисля, че решението книгата да покрива и по-основни елементи, е логично и ще помогне за създаването на обща култура на поведение в социалните медии сред марките.

Независимо дали до този момент сте използвали социалните мрежи само за връзка с приятели или вече сте започнали да използвате онлайн средата за изграждане на връзка с потребителите, “Властта на хората” може да ви помогне. Разделението на главите приблизително се припокрива и с “нивото на напредналост” на читателя, а структурата позволява достатъчно свобода да прескачате, четете по диагонал или минавате първо през най-интересните за вас неща. В този смисъл книгата е много по-хипертекстова от повечето издания по темата. Дизайнът е страхотен и на добра цена получавате пълноцветно висококачествено издание.

Първата глава запознава най-общо с въведение в социалните медии и дава отговор на доста интересни въпроси. Информацията за българската Facebook-среда и изследванията за мотивацията на потребителите онлайн са полезни както за напълно начинаещи, така и за тези, които вече сериозно се занимават с комуникация в социалните медии. За да придобиете представа за книгата, можете да изтеглите първата глава безплатно.

Втората част е запазена за общата теория за изграждане на идентичност и как традиционните принципи се променят в дигиталната среда. Тук Пламен отделя внимание на всички компоненти на идентичността, включително и така важният стил на говорене на марката или компанията. Всички основни точки са илюстрирани с примери, като много от тях идват от България – нещо, което отличава “Властта на хората” от всички други книги за социални медии, които можете да си купите.

Трета глава се фокусира върху най-важният аспект от участието ви в социалните медии: създаването на стратегия. Тук е отделено внимание на задаването на цели и избирането на индикатори за измерване, а са дадени и много съвети за развитието на здрава връзка с потребителите, спечелване на тяхното внимание и стимулиране на ангажираността. Въпреки че книгата е издадена няколко месеца преди кардиналните промени на Facebook, повечето елементи звучат не по-малко актуално.

В края на книгата под обединението на четвъртата глава ще намерите един добър справочник с инструменти за работа в социалните медии, индикатори за измерване и множество полезни в ежедневната работа елементи под формата на синтезирани списъци. Като голям фен на K. D. Paine бях особено доволна да открия нейни съвети за измерване тук.

Ако, като мен, всеки ден се занимавате с присъствието на не една и две марки в социалните медии, книгата на Пламен Русев ще ви бъде от полза най-вече с третата си глава. Ако тепърва прохождате в света на дигиталните комуникации, прочетете всичко от кора до кора и ще сте добре подготвени за старта в изграждането на онлайн идентичност за вашата марка. Със сигурност ще намерите нещо полезно. Но не се доверявайте само на мен – вижте и ревютата на Бисер, Ицо и Алекс.



Още по темата:

  1. Властта на портмонето
  2. Социални медии и управление на времето
  3. За книжките и хората

Публикувана на 10/24/11 07:55 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/GEWc-j5yz8g/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване