10/26/11 06:38
(http://www.bivol.bg)

Плевнелиев и Калфин без ясна позиция за прочистване на разузнаването от ДС

Kircho-Kirov-gen-Studenkov
Стари бойни другари на Първо главно управление на ДС: Шефът на разузнаването Кирчо Киров (вдясно) и шефът на служба “Военна информация” генерал Студенков на коктейл.  снимка: Булфото

Кандидат-президентите Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин не се ангажираха с ясна позиция за прочистване на НРС от офицерите на Държавна сигурност, начело с ген. Кирчо Киров.

Кирчо Киров е описан в таен доклад на американския посланик Байърли като "подлизурко", показал "отчайващо" лидерство начело на Националната разузнавателна служба (НРС).

10. (S / NF) Въпреки обществения протест срещу последните рокади в МВР, ние вярваме, че тук по-голямо значение ще има задаващата се битка за бъдещето на НРС. Макар че правителството почиства къщичката на НСС, президентът е под нарастващ натиск да обоснове контрола си върху НРС, където отчайващото ръководство на ген. Киров доведе до множество призиви за уволнението му. Съдбата на Киров може да предопредели и съдбата на службата му. Президентът Първанов, който призна по време на предизборната кампания миналата година за съществуването на досие за контактите му с комунистическата Държавна сигурност (Ref. B) може и да не поиска да уволни човек, който контролира архивите на разузнаването на страната. Но със запазването на подлизуркото Киров, Първанов налива масло в огъня на хората в парламента, които биха искали да премахнат контрола му над НРС. [07SOFIA115]

Генералът може да се похвали с 15 годишна "борба на тихия фронт" срещу западните държави, днес наши съюзници. Той е ходил два пъти на преподготовка в съветското КГБ през 80-те.

Киров стана титулярен шеф на НРС през 2004 г, без да има сертификат за достъп до тайните на НАТО, а немски политици тогава призоваха да престанем да шпионираме Германия.

Няколко дни преди първия тур на изборите Биволъ изпрати до пресслужбите на Плевнелиев, Кунева и Калфин грамата на Байърли с един и същ въпрос: "Ако станете президент, ще уволните ли "подлизуркото" Кирчо Киров?" 

Не бих взел кадрови решения на базата на·непотвърдена информация от служебната кореспонденция на служби на други държави. Но мога да Ви уверя, че ще преценявам много внимателно професионалните и лични качества на хората, които предлагам и назначавам на позициите, които са в пълномощията на президента - отговори кандидатът на левицата Ивайло Калфин.

Росен Плевнелиев изпрати следния отговор: Това безспорно e въпрос, който може да изкуши към бърз и категоричен отговор. Задачата пред президента е да развива институцията, да я направи адекватна на времето. Затова поех ангажимент, да направим най-после закон за НРС, да определим ясни и точни правила, както за работата й, така и за хората, които работят там. На тази база да я реформираме, с ясната идея как искаме да изглежда, но и базирано на оценката как е работила досега.

Меглена Кунева не изпрати коментар.

Публикувана на 10/26/11 06:38 http://www.bivol.bg/kirchev-plevneliev-kalfin.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване