10/27/11 23:12
(http://komitata.blogspot.com)

Да станеш лош на 50

Истинско чудо е, че ще пиша втори текст за сериал тук в такъв кратък срок (след Louie).

Но този определено си заслужава.

Сюжетът на Breaking Bad e малко нестандартен – На учител по химия му откриват рак на белия дроб и не му остават много дни. 


(нататък преразказвам сюжета, така че продължавайте на свой риск)

Бременна жена, син с увреждания, а учителската заплата не е толкова зле колкото в България, ама не стига за големи разходи, особено за химиотерапии.

Зет му е местният Явор Колев, който лови наркотици. Покрай зетя му идва идея да излезе от ужасяващото си материално състояние като приложи знанията си по химия в производството на амфетамини (а той е талантлив химик), за да изкара някой долар. 

И след това е ясно - обстоятелствата непрекъснато го принуждават да постъпва така, както повелява търговията с наркотици. И да затъва. Постепенно и двамата с партньора му научават правилата по трудния начин.

Този филм така обяснява търговията с наркотици, както „Семейство Сопрано“ ни обясни мафията. 


Отделно, е майсторски написан (човек направо се чуди, дали сценаристът не си е изкарвал с амфетамини парите за следването), и както задържа пред екрана, така и след финала на всяка серия чакаш какво ще се случи в следващата. 

Актьорите в главните роли също са забележителни – Брайън Кранстън и Аарон Пол. Аарон има голямо бъдеще като актьор.

Има и доста социална сатира и тънък хумор плюс интелигентно бъзикане с политическата коректност. На мен много ми напомня филмите на братя Коен, да речем „Фарго“. Освен това, може непрекъснато да сравняваме какво се случва при „лошите“ и при „добрите“, а някои неща най-добре да си останат в семейството.

Случайно открих че го дават по някоя от кабеларките като „В обувките на дявола“. Не особено добър превод, но лови окото. 

Ако намерите време, препоръчвам го. Девет цяло и четири в IMDB!


Публикувана на 10/27/11 23:12 http://feedproxy.google.com/~r/komitata/~3/m3lFV-D50yw/louie.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване