10/30/11 09:00
(http://rumiborisova.blogspot.com/)

Епископ Йоан: Св. Йоан дабди над Перник и перничани


Проповедно слово на Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит на празничната богослужение на 19 октомври 2011г. в Перник.

С благословията на Светата Българска Патриаршия да преподадем неговата светоотеческа благословия върху всички вас, обични в Господа братя и сестри, върху частните отци, които днес отличихме с офикий иконом и протойерей, които са вашите пастори и тук всичките отци в този град и в този храм и които трябва не само по силата на задълженията си да полагат, но оттук насетне по искрено да работят за всичко онова, което е полезно за просияването в духовно отношение на града.
Негово светейшество има особено отношение към този храм. Той доста е направил и в миналото, и сега се моли Бог да пази домма Господен .- дома на св. Йоана, където почиват и частните му мощи - една малка частица от тях, която беше пренесена по решение на Светия синод, иждивението на Патриарха като митрополит Софийски и разрешението на частния игумен и братята на Рилската света обител. Това е особено важен духовен сакрален акт, който не бива да бъде забравян и нужното отношение към светинята винаги трябва да бъде на висота, защото св. Иван е този, който болни изцелява, хроми въздига, немощни подкрепя и е утеха за всички скърбящи по целия свят и тук в този град.

С благословията на се помолихме на Свети Йоана той да закриля града от беди, злощастия, от скърби и зли обстоятелства, от размирици, от глад, мор, земетръси и наводнения и от всяко зло. Св. Йоан да бди над всички жители на този град, над техните чеда и семейства, да дава надежда на старите и немощните човеци в тяхната старост, подкрепа и сила, да дава на младите твърд разум и добра преценка за бъдещето, което им предстои, да дава на всички човеци мъдрост, трезвост, добра памет, за всичко онова, което Бог е сътворил през техния живот като добро и да не забравят всичкото благодеяние на Бога, които се изливат върху нас в този ден.
Публикувана на 10/30/11 09:00 http://rumiborisova.blogspot.com/2011/10/blog-post_2775.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване