11/02/11 13:19
(http://www.gorichka.bg/)

5 промени към които трябва да се адаптираме…

Една молитва (всъщност мисъл на протестантския теолог Райнхолд Нибур) започва с фразата: „Господи, дай ми сила да приема това, което не мога да променя…” Форум Промяна е за нещата, които можем да променим. Някои от онези, които не можем сме включили в този списък. Дали наистина знаем разликата?


change

1. На света живеят повече от 7 милиарда човешки същества

Първо нека да отстъпим крачка назад и осъзнаем какво означава числото 7 милиарда – например като гледаме това филмче на National Geographic. Според статистическата служба на ООН 7-милиардния човек е роден на Земята през октомври 2011 г. Самият факт изглежда изпълва човечеството с енергия към промяна – в края на краищата какво бихме казали на новодошлия? Какво бихме направилиза да превърнем дома му в по-добро място? Каквото и да направим, обаче, вече не можем да предотвратим присъствието на този човек. Както впрочем не можем да предотвратим присъствието на 8-милиардния човек, а може би и на 9-милиардния през 2050 г. Възможно и етично ли е да се борим за оптимален брой на населението, както например проповядват Сър Дейвид Атънбъро и британската организация Optimum Populaton Trust? Във всички случаи ще е необходимо да се адаптираме към 7-милиардния човек и после да адаптираме него към промяната.

population


2. В България скоро ще живеят по-малко от 7 милиона

В момента в Област Видин според НСИ живеят 101 018 човека. Пак според прогноза на НСИпрез 2060 г. в областта ще живеят  43 353. Тоест с 60% по-малко. Демографските прогнози са неумолими. Когато няма деца или те емигрират районите се обезлюдяват. Населението застарява. Земята пустее. Как ще се адаптираме и кого ще заселим в пустеещите български земи? Богати англичани или климатични бежанци от Африка? Фермери роботи? Реалността е, че българският народ се стопява и можем да направим много малко за да променим това.

gas


3. Евтиният петрол ще свърши

Спокойно, петролът никога няма да свърши. От Горичка ви обещаваме това! Ще свърши евтиният петрол, който добиваме по-лесен и (сравнително) безопасен начин и който сипваме в колите си за 2 лева на литър. Международната енергийна агенция вече призна с половин уста че пикът в добива на петрол е настъпил през 2006 г. Спорадичните нови открития на петролни находища се случват все по-рядко, а алтернативите като природния газ и канадските битумни пясъци са или по-скъпи или по-мръсни. Американската армиязаключи че до 2015 г. може да възникне глобален недостиг. Разбира се армията на САЩ далеч не гледа безучастно на тази перспектива, но след Либия и може би Венецуела тя също ще остане без алтернативи.

polar bear


4. Глобалните климатични промени ще настъпят

Подобно на петролния пик, и тук ни се иска да кажем „те вече настъпиха през 2007 г. във филма на Ал Гор”. За съжаление когато тези промени започнат да настъпват, те продължават да настъпват и положението става все по-зле. Само си помислете за наводненията в Тайланд, които са в новинарските заглавия от месеци, подобно на застоялата вода, заляла улиците и пистите на летищата в Банкок. Размерът на задаващата се катастрофа вече предизвика международни дискусии за използването нагеоинженерство за справянето с проблема. Можем ли наистина да променим климата на планетата към по-добро, когато вече сме го променили към по-лошо? Тук отново е добре да си припомним последното стихче от молитвата на Нибур.

Facebook


5. Фейсбук ще продължи да е с нас

Ок, може и да не е фейсбук, а някаква друга платформа на социална мрежа и жестоко виртуално навлизане в личното ни пространство. Преди краят на настоящото десетилетие вероятно всяко действие на всеки свързан с „облака” човек ще се записва дигитално – такива системи катоЧовек 2.0 и Sensecam вече съществуват. Дали това ще задръсти интернет с нонсенс и шум, подобно на легион от Шекспирови шимпанзета или още повече ще замаже границите на времето, пространството и личното възприятие? Каквото и да се случи, ще трябва да се адаптираме към промяната.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Форум Промяна е на 26 ноември, събота в Модерен театър, София.  Запазате вашето място ТУК

Публикувана на 11/02/11 13:19 http://blog.gorichka.bg/?p=5371
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване