11/04/11 16:30
(http://www.azcheta.com/)

Издание за борба с бедността е Бизнес книга на годината

Книгата 'Poor Economics', съдържаща почти радикални методи за справяне с глобалната бедност, спечели наградата за Бизнес книга на годината на финансовия вестник Financial Times и банковия гигант Goldman Sachs за 2011 година.

'Poor Economics' е писана в съавторство между преподавателите в Масачузетския технологичен инстиут (MIT) Абхиджит Банердже и Естер Дюфло и дава много надежди за справяне със ситуацията, в която дори развитите страни са разтърсвани от кризата и протести, аргументира избора си Financial Times. На вечеря в Лондон в четвъртък Банердже получи наградата и парично възнаграждение от 30 хил. британски паунда за себе си и своя колега.

Двамата професори са част група икономисти, познати като "рандомисти", които експериментират с влиянието на различен тип социални и хуманитарни помощи върху нивото на бедността. За разлика от икономистите, които говорят за позитивен или негативен ефект от помощите, Дюфло и Банердже твърдят, че това въздействие е много по сложно и не може да бъде определено еднозначно. "Защото хората в бедните страни трябва да правят избор пред съвсем минимални ресурси, което всъщност ги прави много добри икономисти", твърдят авторите на 'Poor Economics'.

Според Лайънъл Барбър, редактор във FT и председател на журито за наградата Бизнес книга на годината, 'Poor Economics' дава "истинска база за иновации в политиките и иновации в управлението" на борбата срещу бедността. "Книгата е много актуална в свят, в който проблемите на неравенството започват да преобладават", уверен е и професорът по икономика и бивш еврокомисар Марио Монти.

'Poor Economics' вече успя да разбуни духовете в икономическите среди, заради заключенията си за негативния ефект на микрокредитирането в развиващите се страни.

Миналата година наградата Бизнес книга на годината на Financial Times и Goldman Sachs бе присъдена на 'Fault Lines' на бившя главен икономист на Международния валутен фонд Рагурам Раджан.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване