11/05/11 20:23
(http://www.bivol.bg)

Болѝ го за футбола, бòли го за държавата...

Image_1

Премиерът обяви колко много го боли за българския футбол и как усилено търси спонсор за Ф.К. Левски. 

Клубът е частна собственост на известния адвокат Тодор Батков. Той нямал пари да го издържа, но пък не искал да се разделя с контролния пакет.

Освен любовта си към футбола, Батков и Борисов споделят дейности, заради които американските дипломати в София са им изготвили подробни досиета - връзки с организираната престъпност и финансови операции с мафиотски капитали.

Батков дори е обявен за един от най-издирваните престъпници, наедно с Васил Божков - Черепа, Братя Галеви и други херои на бандитския преход. Информация за подвизите му стига до Вашингтон не само от София. Дипломат от Букурещ го определя като "представител на бандитски капитали с австрийско лице". 

Относно футбола зам.-посланик Сътън е изпратила доклад, в който твърди, че той се е превърнал в "символ на корумпиращото влияние на организираната престъпност върху българските институции" и конкретно цитира името на Тодор Батков и скандалната афера с "Рубин"-Казан.

"Въпреки упоритите слухове за уговаряне на мачове, за пране на пари, за укриване на данъци има твърде малко арести и успешни съдебни процеси. Новото правителство започна да разследва твърдения срещу някои клубове за укриване на данъци и пране на пари, но като се има предвид дълбоката вкорененост на организираната престъпност в българския футбол. Действията му дават досега слаб резултат. Прочистването на българския футбол би дало на обществото знак за сериозността на министър-председателя (самият той футболен фанатик) в борбата с организираната престъпност", пише в доклада. (преводът е на в. 24 часа)

Ето, че футболният фанатик Бойко Борисов отговори индиректно на Сюзън Сътън. Няма да има никакво прочистване, даже напротив. Батков ще получи държавна помощ, каквато по същество е ангажиментът на премиера към Левски.

В това няма нищо странно, защото Борисов определено държи палмата на първенството сред всички свои колеги премиери, свързани с тъмни мафиотски дела. За него американските специални служби са събрали информация за участие в мащабен трафик на амфетамини, източване на горива и пране на пари.

Форумните коментатори веднага предложиха няколко възможни спонсора, също свързани с тъмни мафиотски дела и приближени на Борисов: Валентин Златев - шефа на Лукойл, или варненската групировка ТИМ - лидер на организираната престъпност в България според посланик Пардю. 

Ето още една идея за спонсор: Борисов да отмени забраната за влизане в страната на Майкъл Чорни, чиито пари Батков управлява, и да го посрещне с почести като спасител на най-известния български клуб.

А докато премиерът се поти да намери спонсор за кефа на ритнитопковците, инвеститорите се изтеглят от България, страната с най-стабилни финанси, най-ниски данъци и въобще  рай за бизнеса, ако вярваме на хвалбите на правителството. 

Защо ли бягат? Може би защото реалността е друга: бюрокрацията е смазваща, бизнесът е притискан с високи и неоправдани такси, съдебната система е отчайваща, корупцията не е спаднала и на йота, организираната престъпност е все по-могъща, а българската банкова система е дълбоко инфилтрирана от мафията.

И защото всички, които преценяват риска за вложенията си в България четат и препрочитат грамата на Байърли за мръсното минало на Борисов, както и грамата за българските мафиотски банки. От прозата на посланика бързо може да се направи един прост извод: инвестициите в България са изложени на значителен риск при гарантирана от най-високо държавно ниво безнаказаност.

Как да те боли за такава държава и за нейния футбол?

Публикувана на 11/05/11 20:23 http://www.bivol.bg/bol-ivo.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване