11/06/11 06:26
(http://www.azcheta.com/)

Последният еднорог

„Последният еднорог“ е безспорно най-колоритната и магична книга, която съм чел, и едва ли ще успея да ви предам нейния дух. Но поне ще се постарая да привлека вниманието ви към качествата, които я правят толкова вълшебна и специална.

Нашата приказка започва с решението на бялата като морска пяна еднорога да потърси изгубения си народ. Тя напуска горичката, за която се грижи, и се впуска в едно пътешествие, изпълнено с приключения, много чувства и мъдрост. “С рога си бе убивала дракони и бе изцелила един крал, чиято отровна рана не искаше да зарасне, и бе брулила зрели кестени за малките мечета. “ По пътя си нашата героиня осъзнава, че хората са забравили за нея. От най-красивото и чисто същество, през техните очи тя се превръща в обикновена кобила. Още по-удивено, еднорогата разбира от един пеперуд, комарджия и поет, че в изчезването на нейните събратя е замесен Червеният бик, огромно и всемогъщо създание, служещо на мрачния крал Хагард (той не винаги е бил зъл, но е искал да провери дали така ще му хареса), който търси всичко красиво на света.

Ненадейно, еднорогата попада в плен на Среднощния карнавал и собственичката му, вещицата Мама Фортуна. В него са затворени чудновати създания, страшни чудовища и отдавна изчезнали животни. Но дали всъщност са това, което изглеждат? Там нашата героиня среща първия си спътник - безсмъртния магьосник Шмендрик, чиито магии винаги имат различен ефект от този, който желае. С негова помощ тя успява да избяга и двамата потеглят към търсенето на изчезналите й събратя.

“Рядко се случва да приемат някого за това, което е – каза. – По света има много грешни преценки. Знаех, че си еднорога, от момента, в който те видях, както знам, че съм твой приятел. Въпреки това ти ме смяташ за клоун, или глупак, или предател, и такъв би трябвало да бъда, щом такъв ме виждаш. Магията върху теб е просто магия и ще изчезне, когато се освободиш, но в твоите очи аз завинаги ще остана белязан от заклинанието на заблудата, което хвърляш върху мен. Не винаги сме зърнатото от очите и никога почти – видяното в мечтите.”

Скоро след това те попадат на Къли и веселата му дружина. Разбойници, възпяващи главатаря си и тайно надяващи се да срещнат истинския Робин Худ. Там се запознават и с третата си спътничка - Моли Гру, бивша разбойничка с чиста и непорочна душа. И така, тримата тръгват към замъка на крал Хагард.

По пътя си те попадат в много ситуации, показващи невероятна любов и хуманизъм, представени по наистина приказен начин, срещат се с уникални хора и създания, всеки различен и добър по свой собствен начин. Накрая нашите герои, много променени от цялото си приключение, станали по-човечни и по-топли вътре в душите и сърцата си, се изправят заедно срещу последно препятствие, срещу най-големите си страхове, срещу най-големите си мечти, срещу най-таените си копнежи, а какво ще изберат и дали ще бъде успешно тяхното търсене? Това ще разберете сами.

„Последният еднорог“ може да се опише само с една дума - копнеж. Копнеж за красота, копнеж за любов, копнеж за нещо истинско… Бийгъл е невероятен творец, художник, рисуващ своите герои, образи и случки с изящество и грация, на която са способни малко писатели. Книгата е изваяна и изписана с невероятно умение, съчетаваща в себе си много от всичко. Тя пробужда сърцето и гали душата, изостря сетивата и те потапя в атмосфера, караща те да чувстваш с цялата си същност. Всяко едно нещо в нея е уникално и неповторимо, героите, случките и начинът, по който са представени.

Привидно това е една приказка, напълно нереалистична и измислена, но същевременно криеща в себе си толкова истина… Приказка, способна да те разплаче и разсмее, да те накара да се почувстваш не толкова самотен, малко по-добър, много по-топъл и наистина Човечен. “Тя е по-рядко създание, отколкото можете да мечтаете. Тя е мит, спомен, блуждаещ копнеж. Ридаещ огън. Ако си спомняхте, ако жадувахте…”

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване