11/09/11 09:56
(http://www.bivol.bg)

Биволъ се присъединява към Европейския център за свобода на медиите

bigbrother

Известни европейски журналисти и Google Германия подписаха основополагащо официално изявление за създаването на Европейски център за свобода на медиите. Срещата бе инициирана от Ханс-Улрих Йоргс, редактор на списание „Щерн”. В рамките на ежегодните дискусии за световна журналистика в Лайпциг лауреати на наградата за „Свобода и Бъдеще на медиите", ярко обрисуваха необходимостта от такава независима ценрала за връзка, която да подкрепя правата на журналистите и тяхната професионална независимост, като обществен коректив.

Корпоративният говорител на Google за Германия Кай Обербек, потвърди тенденцията към увеличаване на цензурата, не само в страните от Източна Европа и Третия свят, но също така и в Западна Европа. „Исканията от страна на правителства и власти за предаване на потребителите и блокиране на уеб-сайтове, се увеличават!”, каза Обербек.

Авторът на идеята за създаването на единен Център, който да следи, анализира и предприема ефективни мерки срещу поставянето на медиите в зависимост – Ханс-Улрих Йоргс, инициира преди 2 години изработването на Европейската харта за Свободата на пресата, която дефинира основните права и задължения на медиите. Хартата е подписана до момента от 48 водещи редактори и журналисти в Европа, сред които, за съжаление, няма нито един от България. Биволъ е първата българска медия, която неопровержимо декларира, че се присъединява към този международен журналистически документ. Той е предназначен до Съвета на Европа и Европейската комисия, където се обсъжда клаузите й да залегнат в задължителните изисквания, които е длъжна да спазва всяка страна член на ЕС, с ранг на закон.

Това, което липсва, е орган, който да следи приложението на 10-те принципа на хартата и да ги налага в обществения живот. Такъв орган може да бъде именно Европейският Център за Свободата на печата. За реализирането на тази институция е откликнала Медийната фондация  в Лайпциг и нейният жест е приет с ентусиазъм от урчедителите. Фондацията е уникална организация, пример за отдаденост към каузата за свобода на медиите. За да поощрява професионализма и смелостта в журналистиката, фондацията организира всяка година мониторинг на работата на известни журналисти по света. Специална комисия, съставена от видни общественици, интелектуалци и медийни специалисти, номинира около 25-30 журналисти от всички краища на планетата. От тях се избират след дебати и гласуване 3-ма, които биват тържествено награждавани в Лайпциг със статуетка, символизираща Свободата на човешкия дух и грамота в присъствието на най-висши представители на германското общество, както и делегати от целия свят. Лайпциг е избран да бъде седалище на бъдещия център, като град-родоначалник на публицистиката в Европа, а също като град на свободата, в който за пръв път започват процесите за обединение на Германия и разрушаване на Берлинската стена. Лайпциг има и важното предимство да бъде обединителна пресечна точка на Изтока със Запада. Освен това, такъв център се нуждае от силни партньори и изграждане на силна мрежа.

В хода на дебатите изкристализираха следните приоритети в дейността на бъдещия център.  Центърът трябва да:

1. Използва политиката, така че свободата на пресата да придобие по-голямо значение в международните отношения.

2. Създаде добре защитена мрежа за журналисти, в която те могат да обменят идеи и да се грижат един за друг без страх от заплахи.

3. Сътрудничи тясно с вече съществуващи организации, за да се съсредоточат и генерират максимални енергия и сила.

Участниците също стигнаха до съгласие, че предварително условие за съществуването на такъв център, е устойчива финансова концепция.

Участниците оповестиха следното учредително изявление: "Ние, лауреатите и гостите на експертни дебати 2011 г. на лайпцигската Медиа Фондация, свикана по повод на 11-тото присъждане на "Награда за Свобода и Бъдеще на медиите” се обявяваме за основаването на Европейски център за Свобода на пресата (ECP), който трябва да бъде посветен на задачата да защитава журналистите на континента срещу цензурата и заплахи от всякакъв вид. Като град на свободата и медиите, Лайпциг ще бъде идеалното място."

Редколегията и екипът на Биволъ се присъединяват изцяло към изявлението и приветстват с нарочно писмо организаторите.

 

До Медия фондация – Лайпциг

До Европейски център за свобода на печата

Уважаеми дами и господа,

Приветствам идеята и инициативата за създаване на Европейски център за свобода на пресата. Такава организирана институция, която ще следи за спазване на критериите заложени в Европейската харта за свобода на словото, е крайно нужна. Фактът, че центърът ще работи в тясно сътрудничество с вече утвърдени международни организации, като „Репортери без граници”, „Амнести интернешънъл” и др. го превръща в мощно оръжие срещу всички прояви на цензура, диктатура, идологически, или корпоративни пропаганди. Създаването на подобен център е от особена важност за държави и общества, в които демократичните ценности са в риск, каквато е и България. Вече 22 г. след рухването на комунистическия режим и началото на промените, в България няма действащи и устойчиви демократични принципи, а свободата на словото и медиите е на едно от най-ниските нива в цяла Европа и дори в световен мащаб, според анализите на авторитетни наблюдатели.

Медийната трибуна и медийният пазар в България са силно монополизирани и сложени в конюнктурна зависимост от управляващите политически структури напоследък. Този процес върви постъпателно от няколко години насам, като днес положението със свободата на изразяване е много по-тежка, отколкото преди 15 г., което е парадоксално, но е тъжен факт. Българското общество е непрекъснато тежко облъчвано от пропаганда, удобна на властта и приближени икономически субекти, като гласът на истината е почти задушен и маргинализиран. Журналистите в България са непрекъснато под натиск и подлагани на най-различни репресивни мерки, от икономическа зависимост, до физическо насилие, за да бъдат поставени в рамки, които да не накърняват медийния и обществен комфорт на олигархията. В своето актуално състояние, България е едно мини копие на Русия, по форми на политически и икономически контрол, както и по ненормално високата степен на корупция, за една страна член на НАТО и ЕС.

Създаването на свободна и загрижена, спрямо подобни негативни процеси, организация, изглежда крайно необходима, бих казал спасителна, не само за всички българи, но и за повечето общества на Балканския полуостров.

Колегите ми от сайта Биволъ, който създадохме, с цел да се противопоставим на диктатурата на медийния слугинаж, също споделят изцяло изразеното от мен мнение. Позволявам си да заявя, че това е и позиция на стотици български журналисти, които не смеят публично да се афишират, заради унизителната зависимост, в която са поставени, поради страх от дискриминация, или репресивни мерки.

Пожелаваме успех на новата европейска институция, натоварена с нелеката задача да отстоява и да се бори за медийна свобода. Вярваме, че ценностната система на европейския цивилизационен модел ще успее да защити своята водеща роля в демократичното бъдеще на човечеството, фундаментална част от което е и правото на свободно мислене и изразяване.

07.11.2011                                                        С поздрав и пожелание за успехи!

Бургас, България

Асен Йорданов, носител на Наградата на Лайпциг медия фондация за 2010 г, създател на сайта за независима, разследваща журналистика „Биволъ” Bivol.bg

Публикувана на 11/09/11 09:56 http://www.bivol.bg/eu-centur-za-svoboda-na-mediite.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване