11/13/11 18:23
(http://www.gorichka.bg/)

5 квадрата: суша, въглерод, шист и градските пчели

сушаНа сухо

На 28-29 ноември в София, парк-хотел Москва, зала Европа, ще се проведе Национален Семинар “Център за управление на сушата в Югоизточна Европа: съвременен модел за мониторинг, оценка и влияние на засушаванията в България”. Може да се регистрирате просто като слушател, а ако сте истински спец, представете доклад или постер.  __________________________________________________________________________________

co2За нисковъглеродните инвестиции

Изглежда, че ноември месец е наситен с форуми, семинари и дискусии (най-якият е на Горичка): Българското у-ще за политика, Посолството на Федерална Република Германия в България и Посолството на Великобритания в България организират конференция на тема „Въздействие на нисковъглеродните инвестиции върху икономиката”. Денят отново е 28 ноември. Целта на конференцията е да представи и дискутира възможностите и предизвикателствата на ниско въглеродните инвестиции за българската икономика в навечерието на 17-ата конференция на ООН по изменението на климата в Дърбан, Южна Африка.
__________________________________________________________________________________

storing-carbonСкрийте този СО2

Докато отделяните емисии на въглероден диоксид в атмосферата достигат нови рекордни количества: екоорганизациите За Земята и Грийнпийс настояват управляващите да не допускат инжектиране на СО2 в в земните недра на България. В момента в Народното събрание тече разглеждането на законопроект, който цели да регламентира прилагането на технология за улавяне и съхраняване на CO2 (УСВ). България трябва да транспонира Европейска Директива, в която е указано правото на избор на всяка страна-членка дали да разреши прилагането на УСВ на своя територия. В изявлението си организациите допълват, че в България няма подходящи геоложки условия за УСВ, защото страната се намира в сеизмично активна зона.
__________________________________________________________________________________

шистШист-опад

В интересен материал Дневник отправя поглед към проведената в петък дискусия за изследванията на залежите от шистов газ на територията на България. През юни месец правителството обяви, че след конкурс е избрало американската петролна компания “Шеврон” (Chevron) да направи проучвания за извличането на шистов газ от терен край Нови пазар. Използваните технологии обаче крият неизвестни и рискове, които предизвикват остра полемика между защитници и противници на идеята. Министрите на икономиката Трайчо Трайков и на околната среда Нона Караджова в петък отново настояха проучвания за шистов газ да има, но при спазване на най-високите екологични изисквания.
___________________________________________________________________________________

градски кошерПчелите и градът

Знаем - пчелите изчезват, а неотдавна разбрахме, че може да намерим малко от тях на покрива на хотел Хилтън в София. Изглежда пчелите и градът са нещо съвсем актуално. Във Филипс (Philips) са разработили концепция, която ще позволи да станем градски пчелари, да повиши броят на градските пчели” и естествено да има достатъчно мед за всички. Така Мечо Пух може най-накрая да напусне кваритрата си в гората и да намери работа в големия град. Уау! Браво Филипс, браво!
___________________________________________________________________________________

Публикувана на 11/13/11 18:23 http://blog.gorichka.bg/?p=5687
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване