11/16/11 10:57
(http://blog.bogomil.info/)

4:Да намерим бизнес стойността на общността си.

Няма да сгреша ако кажа, че основната причина за създаването на една общност е (бизнес) изгодата, но изгода както за общността така и за продукта. Важна стъпка е изработването на план на общността, който да отговаря на следните въпроси:

Какво приемаме за общност?

Със сигурност това са група хора, който са чували за продукта, но трябва да имате по-точна специфика:

  • Каква е рамката на общността – имате ли нужда от хора, които никога няма да ви бъдат полезни и вие няма да сте им полезни, но са добре за статистиката?
  • Какви специалисти ви трябват в общността. Ако продукта ви е насочен към определена група хора – те каква част от обществото ви трябва да са?
  • Планирайте добре развитието на общността си за няколко години напред; Ако планирате само за няколко месеца – след това много трудно бихте променили нещо.
  • Мислете в широки граници. Ако предлагате някакво много специфично решение – намерете начин да хванете принципа на полезност и след това да определите обществото си по него. Ако да речем предлагате продукт, който да прави работата на програмисти на малко известен език за програмиране по-лесна – се опитайте да въвлечете, хората, който се интересуват от техники за по-бързо програмиране – без значение езика – те могат да ви дадат идеи, както дори и да решат да пробват този език и вашия продукт и да станат ваши клиенти.

Пример:


В проекта „Мозила“ обществото разработва браузъра Firefox с помощта на едно ядро от  работещи за компанията. В този случай общността на проекта се състои главно от хора, който имат възможността да пишат код и да създават софтуер. От няколко години, обаче Мозила отвори спектъра и сега част от обществото са дизайнери, маркетинг специалисти, хакери, учители и т.н

Ето един пример за планиране на обществото в движение, което от опит ви споделям, че е доста трудно, защото все още на Mozilla се гледа като на „Firefox“ общността, отколкото на Mozilla общността, която прави хиляди други неща и разбира се създава Firefox.

Каква е целта на общността?

Това можете да си отговорите, като отговорите на въпроса - „Какво общността може да прави за мен?“

  • да ви помага да продавате продукта си?
  • да ви помага за поддръжката му?
  • да привлича нови клиенти, като говори за вас?
  • да създава съдържание?
  • да променя света?
  • да ви помага с неизпитата бира?
  • да бъде част от екипа ви?

Пример:

Искате ли общността да ви помага да поддържате вашият продукт? Защо не създадете заедно такъв механизъм, който да бъде в полза на двете страни. Можете да дадете свобода на хората около вас, който ползват продукта ви и дори го познават по-добре от доста от служителите си, да направят платен план за поддръжка от общността?  Вие предлагате поддръжка на големите корпоративни клиенти, а общността решава, че може да предлага поддръжка на по-малките ви клиенти при определени условия срещу заплащане, което не се определя от вас, а от тях.

Как може да я измерим?

Как може да сме сигурни, че това, което искаме се случва.

Всичко разбира се зависи от това как сме планирали целта на общността си – има голям набор от инструменти за измерване на стойността на бранда ви, как се изменя доверието към продукта, с колко процента са се увеличили продажбите благодарение на дадена дейност на обществото и т.н

Всичко, което се планира трябва да може да се измери – в противен случай, просто няма нужда да го правите.

Още по темата:

  1. 1: Да приютим общността
  2. 3: Използване на видео в страничката с общността
  3. 2: Какви инструменти да използваме за направата на малката страница на общността

Публикувана на 11/16/11 10:57 http://bogomil.info/4578
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване